Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det tyder på bristande kunskap"

Ett par drivbänkar för grönsaker räckte. Kommuntjänstemännen beskrev det företaget som "revolutionerande" och "högteknologiskt".

Världsklass rymdföreläsare fortsätter att väcka frågor.

I går kunde ÖA avslöja Örnsköldsviks kommuns misstag. Tjänstemännen trodde att de bjudit in en ingenjör som jobbat för NASA.

Istället fick de amerikanen Douglas Mallette.

Han ett av affischnamnen för den så kallade Zeitgeist-rörelsen.

Rörelsen ger gärna sken av att Mallette är någon form av "rymdexpert", att han har varit med och utvecklat rymdskyttlar för NASA.

I sin marknadsförning har arrangörerna bakom besöket gått ut med ett flertal påståenden. Bland annat att Mallette "ägnat yrkeslivet åt att utveckla tekniska lösningar kring hållbara ekologiska system i rymden".

Det stämmer inte.

Men vad har då faktiskt Mallette gjort? Jo, det närmaste han kommer rymden är att han har haft motsvarande en traineeplats för företaget GeoControl Systems.

För dem har Mallette arbetat med system för frakthantering, lastning och lossning, vid Kennedy Space Center. Lagerarbete, om man så vill.

Innan dess jobbade han för amerikanska flottan och senare som säljare. Mallette har handlat allt ifrån cigarretter till flygbiljetter och herrkläder.

Att påstå att Mallette arbetat med rymdskyttelprogrammet är att tänja på sanningen.

Mer tveksamheter som kommunen sprider gäller även Mallettes företag Cybernated Farm Systems (CFS).

Världsklass beskriver företaget som "revolutionerande" och "högteknologiskt".

Det är väldigt bra jobbat för ett enmansföretag som startades för ett par månader sedan, kan man tycka. Bolaget registrerades nu i november 2011.

Bilder från Mallettes så kallade forskningsanläggning säger också de en hel del om CFS.

Anläggningen består av en liten trång skrubb på ett antal kvadrat. Där har Mallette två små drivbänkar för grönsaker. Det är allt.

Enligt Mallettes egna uppgifter är utvecklingsbudgeten i dagsläget för projektet på drygt 35 000 kronor. Istället för högteknologi rör det sig snarare om ett litet hobbyprojekt där Mallette försöker att odla energisnålt.

Felaktigheter som dessa har Världsklass medverkat till att sprida ut. Och tjänstemännens påståenden om ett direkt samarbete med Miljöpartiet har fått politikerna att reagera.

Folkpartiets Gunnar Melin är en av politiker som är ytterst skeptisk mot hur saken har hanterats.

– Detta förefaller mycket märkligt. Är det dålig research eller vad är det frågan om? Och hur kan Världsklass överhuvudtaget tänka tanken om ett samarbete med ett politiskt parti på detta sätt, säger han och fortsätter:

– Det tyder på bristande kunskaper och/eller dålig koll på vad man ska göra inom ramen för Världsklass.

ÖA har försökt nå Världsklass projektledare Vanja Östman för en kommentar.