Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det ska bli billigare och enklare att åka buss i länet

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Liberalerna i Timrå har förbättrad kollektivtrafik som vallöfte inför valet. Det skall vara enkelt och prisvärt att ta bussen, bilen ska inte vara förstahandsvalet. Vi har diskuterat vårt förslag med Liberalerna Västernorrland där samtliga ledamöter anser att det är hög tid att även vi i Västernorrland får en kollektivtrafik som är intressant både för miljön och för plånboken.

Västernorrland är den region som använder bilen mest och är enligt statistiken sämst i landet på miljötänk för resor.

I dag har länets kommuner ett antal olika lösningar på busskort till ungdomar och seniorer, det senaste är Timrå kommun som erbjuder gratis buss inom kommunen för ungdomar under 19 år. Alla dessa olika lösningar blir kostsamma för kollektivtrafiken som i dag tvingas lägga mycket administrativ tid för debitering till respektive kommun. Den kostnaden kan minska med ett gemensamt betalsystem för regionen.

Vi kommer tillsammans att arbeta hårt för ett enklare biljettsystem som ger ett ökat bussåkande, bättre miljö, mer pengar i plånboken och att vi kan lämna platsen som det sämsta billänet.

Liberalerna Timrå har tagit fram ett förslag som vi kommer att driva i valrörelsen, även Liberalerna i Västernorrland är mycket positiva. Länets ordförande Annelie Luthman och Magnus Melin från Liberalerna i Örnsköldsvik, som även sitter i direktionen för kollektivtrafiken, ser mycket positivt på förslaget.

Vi kommer tillsammans att arbeta hårt för ett enklare biljettsystem som ger ett ökat bussåkande, bättre miljö, mer pengar i plånboken och att vi kan lämna platsen som det sämsta billänet.

Vi har tittat på övriga regioner/län där det finns många alternativa lösningar. Det som vi anser bäst att jobba vidare med är Sörmlands läns lösning som de införde 2016. Förslaget bygger på att regionen delas in i ett antal zoner, efter kommungränserna med undantag för de kommuner som har ett stort antal arbetspendlare.

Förslaget bygger på tre alternativa månadslösningar:

■ Personer som tar bussen till arbetet, betalar samma låga kostnad oavsett var man bor inom tillhörande zon.

■ Seniorer ges möjlighet att inom zonen åka dagtid på vardagar och alla helger till ett lågt fast pris.

■ Barn och ungdomar upp till 19 år åker inom zonen till ett mycket lågt pris.

Liberalerna anser att det är hög tid att hitta ett bra alternativ för samtliga medborgare inom regionen. Det skall vara enkelt och prisvärt att ta bussen. Vi är övertygade om att om vi kan erbjuda bussen som det bästa kommunikationsmedlet får vi en bättre miljö, mer pengar i plånboken och kanske även ökade bussturer.

Det är dags att lyfta miljö och kommunikation som viktiga frågor för framtiden.

Megan Sandberg, Liberalerna Timrå

Chatrine Nordlund, ordförande Liberalerna Timrå

Annelie Luthman, ordförande Liberalerna Västernorrland

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel