Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det planeras för biogas

/
  • I Örnsköldsvik finns redan en stor anläggning för biogas vid Domsjöfabriken som är en av Sveriges största biogasproducenter, med tio miljoner kubikmeter per år. Nu är det också aktuellt i alla Ångermanlands kommuner att om något år också samla in matavfall för att producera biogas av.
  • I dag är det många som komposterar sitt matavfall själva, men alla kommuner i landskapet siktar på att i framtiden samla in avfallet för att producera biogas. Gasen kan bland annat användas för värmeproduktion i fjärrvärmeverk och till fordonsgas.

Sverige kommer inte att klara miljömålet för 2010 om att minst en tredjedel av matavfallet ska samlas in för biogasproduktion. Inte en enda kommun i Ångermanland har ännu börjat med detta. Men samtliga kommuner planerar för framtida insamling av matavfall.

Annons

Ser man till hela Sverige har ungefär hälften av kommunerna någon form av insamling av kasserade livsmedel. Enligt miljömålet ska minst 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger och butiker samlas in senast detta år. Men målet kommer inte att uppnås, i fjol låg insamlingsgraden på 21 procent.

Enligt Konsumentföreningen i Stockholm kastas ungefär 30 procent av all mat vi köper, varav minst 60 procent egentligen skulle ha kunnat ätas. Men om maten ändå kastas är det bättre att den går till biogasproduktion genom rötning, anser föreningen.

– När kommunernas gemensamma projekt, Y-renhållande, träffas ska jag lyfta frågan om matavfallet, säger Kramfors kommuns tekniska chef Staffan Östman.

För Kramfors del tror han att man i ett första steg satsar på insamling av matavfall från stora aktörer som kommunala kök och restauranger.

Sollefteå kommun utreder också frågan. Där berättar Elov Strömquist att biogasproduktion inte finns med i den avfallsplan som sträcker sig till och med år 2012, men att det därefter ska bli verklighet även om man inte bestämt vilken metod som ska användas.

– Det blir nog ingen egen biogasanläggning utan troligen körs avfallet till Sundsvall där man håller på att bygga upp en sådan, säger Elov Strömquist.

Enhetschefen Peter Westin i Örnsköldsvik berättar att kommunen redan utreder en insamling av kasserade livsmedel. Även där diskuteras just vilken metod man ska använda. Det kan exempelvis handla om ett extra sopkärl eller ett kärl som är delat i två avdelningar, det finns många modeller att välja mellan.

– Vi har ett projekt som pågår under tre år och jag tror inte att vi kommer att komma igång med insamling av matavfall förrän efter detta.

Om det blir en egen biogasanläggning eller transport till Sundsvall eller annan mottagare är oklart, men han utesluter inte att Örnsköldsvik kan satsa på egen rötning av matavfallet.

I Härnösand finns redan ett beslut om insamling taget i avfallsplanen som antogs 2009, men projektet har inte kommit igång ännu.

– Vi håller på att utreda det ekonomiska och vilken av metoderna vi ska använda. Troligen blir det så att vi satsar på ytterligare ett kärl, säger Anders Karlsson hos Hemab.

Hans bedömning är att utredningen ska bli klar under året och förhoppningsvis börjar insamlingen av hushållens och institutionernas matavfall att komma igång under nästa år.

Enligt Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige, krävs i princip att samtliga landets kommuner satsar på insamling om miljömålet ska kunna uppnås.

Annons