Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det öppna samhällets kamp mot terrorismen

Så har det hänt ännu en gång en storskalig terroristattack i en av den demokratiska världens största städer. Tidigare hände det i USA. Det var för oss i Europa lätt att fördöma, och sedan nästan lika lätt att glömma.
Onsdagen den 6 juli besökte USA:s President Danmark för att tacka en modig dansk statsminister för stödet i kampen mot terrorismen. Där hade 10 000 demonstranter, och även en grupp svenskar, samlats under initiativet Stop Bush, för att demonstrera mot den amerikanske presidenten. Också i Storbritannien samlades demonstranterna i tusental inför det uppkommande G 8- mötet och den amerikanske presidentens ankomst.

Morgonen därpå hände det igen det som nästan dagligen händer i Irak och Israel och som storskaligt hände i USA för fyra år sedan. Men den här gången hände det nära, mitt i Europas hjärta. I skrivande stund är dödssiffran efter terrorattentatet i London minst 50, men siffran befaras stiga till omkring hundra. Det är den värsta attacken i London sedan andra världskriget.
Kanske fick denna händelse åtminstone några av demonstranterna som samlats på den brittiska ön för att skräna mot Bush och G 8- mötet att tänka till.
I vår grannstad Umeå hade någon för en tid sedan klottrat: USA, England och Israel = Ondskans axelmakter och bytt ut s:et i Israel mot ett hakkors. Det är åsikter som är väl etablerade inte minst bland ungt vänsterfolk i detta land. Åsikter helt i linje med de demonstrationer vi häromdagen såg i Danmark. En sådan syn på rätt och fel och gott och ont är såväl blind, som omoralisk.
Ingen människa som tror på öppenhet och demokrati, och alla människors lika värde kan tolerera en terroristisk ideologi som inte drar sig för att kallblodigt mörda oskyldiga män, kvinnor, barn, muslimer, judar, kristna och ateister oavsett om det än är i Jerusalem, New York, Bagdad eller London.

Terrorismen är en attack inte bara mot oskyldiga civila, utan även mot det öppna demokratiska samhällets självaste existens. Ett samhälle som inte är tryggt, kan nämligen inte vara öppet. Därför måste den demokratiska världen försvaras genom att terrorismen bekämpas. Förhoppningsvis kommer tragedin i London att få allt fler även i Europa att förstå det och backa upp de två män som sida vid sida kompromisslöst förklarat att terrorismens ideologi av hat aldrig kommer att besegra den demokratiska världens värderingar och beslutsamhet. Nämligen USA:s President George W. Bush och Storbritanniens Premiärminister Tony Blair.
RONIE BERGGREN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel