Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det obegripliga kan hända – och min oro är stor

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Det är snart val i Sverige och befolkningen ska använda sin demokratiska rätt att vara med och utse det politiska parti som ska styra landet. Jag hade inte tänkt att jag skulle känna en så stark oro inför det faktum, att det inte är helt omöjligt att Sverigedemokraterna får regeringsmakt, men det gör jag.

Den är så stark att jag måste skriva en insändare om det och den primitiva känsla jag också fylls av är att jag inte vill bo i det land där en stor del av befolkningen sympatiserar med ett i grunden rasistiskt parti.

Vad Sverigedemokraterna än säger, så har de bara några årtionden tillbaka, delvis grundats av starkt rasistiska och nynazistiska organisationer. Det är fakta som inte kan förnekas. Och även om de gör allt för att försöka tvätta bort detta förflutna, så uttrycker flera sverigedemokrater i nutid, rasistiska åsikter i olika medier, både från ”vanliga” partianhängare och ända upp i partitoppen.

För mig är det helt obegripligt att en stor del av Sveriges befolkning kan bortse från ett sådant faktum.

Att partiet sedan har en partiledare som inte tycker att det är någon skillnad mellan Frankrikes Macron eller Rysslands Putin, och att han aktivt väljer att göra en propagandafilm mot Socialdemokraterna med direkt felaktiga fakta, gör det hela än mer obegripligt.

Men jag förstår att många kanske luras av de förenklade argument, den förvanskade sanning och de populistiska uttalanden som företrädare för partiet sprider. Det är inte enkelt att ta del av mer långsiktiga visioner, som kanske dessutom kortsiktigt ”försämrar” (snarare förändrar) levnadsvillkoren för en enskild människa, men som gynnar mänskligheten i längden.

Inför valet på söndag ber jag alla att ta en ordentlig funderare och höja blicken en aning, för att se på saker i längre perspektiv.

Är det ett lägre bensinpris som är en av de viktigaste valfrågorna eller är det viktigare med att få bort vårt oljeberoende?

Är det viktigaste att vi får fler poliser och fängelser eller är det kanske bättre att satsa på att socialtjänsten får resurser att arbeta förebyggande mot början till brottslighet?

Är det viktigaste att stoppa invandring från andra länder eller är det viktigare att stoppa klimatförändringar och andra miljöhot?

Sverige är ett av de rikaste och tryggaste att leva i, men vi är också ett av de länder med en levnadsstandard som gör störst negativt avtryck på jorden. Då kan vi ju inte frånsäga oss ett ansvar, på det sätt som Sverigedemokraterna föreslår och enbart ställa krav på omvärlden.

Vi måste städa på vår egen bakgård och skapa ett land som går först i utvecklingen och som samtidigt är ett humant och medmänskligt land, som hjälper andra och som också kan få hjälp av andra.

Jag ber alla att inte lägga sin röst på det parti som minst gynnar en positiv utveckling i Sverige. Alla andra partier har något mycket bättre att erbjuda. Välj vilket som helst, men välj inte Sverigedemokraterna.

Peter

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel