Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det lönar sig att vara man i vården


"Ni tjejer snackar om att föda barn men ni skulle bara veta hur det känns när en kille är riktigt förkyld”, säger den ynkliga mannen i en välkänd tv-reklam för ett naturläkemedel.

Annons

Och nog verkar det som att sjukvården håller med om att killarna är det mer ömtåliga av könen, att döma av skillnaden på hur sjukvårdsupplysningen bemöter män och kvinnor. Intressant inte minst som bemanningen i sjukvårdsupplysningen är starkt kvinnodominerad.

Män som ringer in får oftare en tid hos doktorn. Kvinnorna får nöja sig med goda råd.

Hälso- och sjukvårdslagen stadgar att alla har rätt till vård på lika villkor och att vården ska ges efter behov.

Men i verkligheten uppfattas alltså mäns behov generellt lite tyngre, visar den undersökning Inger K Holmström, professor i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola, gjort av hur sjukvårdsrådgivningen 1177 behandlar män respektive kvinnor när de ringer.

Holmström har forskat i tio år kring olika aspekter av telefonrådgivning och till VLT berättar hon om sin studie där pappor som ringde sjukvårdsrådgivningen om sina sjuka barn oftare fick en läkartid, medan mammor i samma ärende fick goda råd och ombads att vänta och se.

– Sedan upptäckte vi att mönstret upprepades när män respektive kvinnor ringde för egen sjukdom, säger hon till VLT.

En tänkbar förklaring, menar Holmström, kan vara att kvinnorna i samtalen talar mer om känslor och oro och män mer om fakta. Men hon betonar att det ju trots allt är "symtomen och inget annat som ska avgöra om man får komma till läkare".

Mer läsning

Annons