Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det kan kosta dig tusenlappar att ha hunden lös – så undviker du böter

Enligt lag ska hundar hållas under extra stor uppsikt från och med den första mars till 20 augusti.
För de flesta hundar innebär det att den ska vara kopplad.
– Det gäller att ha bra lydnad, annars är det helt enkelt koppel, säger Lena Funseth Norberg, brukshundsinstruktör.

Lös hund attackerade och skadade annan hund

"Hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt" står det i lagen om tillsyn över hundar och katter. Det gäller all naturmark vilket även innefattar större parker under perioden från första mars till tjugonde augusti.

– Det är till för att skydda vilda djurs ungar. Blir det så att ens hund springer efter och skadar ett vilt kan det bli påföljder, säger Lena Funseth Norberg

Att inte ha kontroll på sin hund i naturen under den här tiden är ett bötesbrott som kan ge dagsböter på upp mot 5000 kronor. Men i vissa fall kan det bli skarpare, om en hund inte går att fånga kan den skjutas.

– Hunden får inte dra på vilt, den måste veta att den inte får. Det bästa är att ha en bra grundlydnad, man ska börja redan som valp med inkallning och så vidare, säger Lena Funseth Norberg.

Enligt Naturvårdverket ska hundar vara kopplade så länge de inte är extremt väldresserade och då ska hunden hålla sig endast några meter från sin förare.

Även under resten av året måste hundägare ha uppsikt över sin hund när den rör sig i naturen. Med undantag om man har jakträtt på marken som hunden befinner sig.