Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det har helt enkelt inte fungerat"

Den nya färdtjänsten fungerade inte. Två gånger under samma vecka tvingades MS-sjuka Anita Jonsson ta sig hem på egen hand. Nu riktar hon och hennes assistenter kritik mot företaget.
– Jag har tappat tilliten, säger hon.

Annons

Anita Jonsson, 60, har en aggressiv form av MS och sitter i rullstol. Två dagar i veckan besöker hon Träffpunkten i Ramsele för att träffa folk och fika. För att kunna göra det är hon helt beroende av färdtjänsten.

Samma vecka som J Bokestig-Platt började köra i Ramsele startade problemen för Anita Jonsson.

– På tisdagen åkte vi ner till Träffpunkten, men när vi skulle hem fick vi veta att det inte fanns någon ledig taxi förrän klockan kvart i fyra. Det stängde klockan två, så vi fick gå hem, säger Sandra Wikström, en av Anita Jonssons personliga assistenter.

Också på torsdagen blev det problem med färdtjänsten. Taxin kunde hämta Anita Jonsson kvart i tolv, men då träffen började redan klockan elva så beslöt hon och assistenterna sig för att gå.

Den dryga kilometern från Träffpunkten hem till Anita Jonsson är brant, och på grund av tidigare problem med hennes eldrivna rullstol används innerullstolen. Den måste de personliga assistenterna skjuta på för hand, något som tar hårt på axlar och ryggar.

– Det känns hemskt. Man gruvar sig och nu vill jag helst inte ringa över huvud taget. Jag har tappat tilliten. De ska inte säga att det här är ett inkörningsproblem, det har helt enkelt inte fungerat, säger Anita Jonsson.

Lena Frisk, en av Anita Jonssons andra assistenter, är också kritisk till hur taxibolaget har valt att hantera resorna. Hon undrar om samma saker kommer att hända när Anita Jonsson besöker sjukhuset eller fotvården.

– Det finns bara en taxi i hela Ramsele och Edsele för färdtjänst och sjukresor. Tidigare fanns det runt fyra taxibilar och det var knappt så det räckte. Det här är en katastrof, säger hon.

Läs också: MS-sjuka Anita fick ta sig hem själv två gånger på samma vecka