Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det har alltid varit kvinnors ansvar att förhindra mäns våld

Återigen undrar man ju varför det bara är kvinnorna som får berättat för sig att de måste vara mer försiktiga och aldrig männen, som ju statistiskt sett inte bara oftare är förövare utan även oftare offer för våld ute på stan. Varför inte uppmana alla män att stanna hemma?

– Sedan den 20 februari fram till nu i helgen har vi haft sex ärenden där vi noterar att kvinnofriden är kraftfullt störd. Den allvarligaste var våldtäktsförsöket mitt i stan och till det hade vi också en ful och oprovocerad misshandel av en kvinna i samma område, säger Stephen Jerand, polisområdeschef i Jämtland till Länstidningen i Östersund – och tillägger:

– Just nu rekommenderar vi framför allt kvinnor som rör sig ute sent på nätterna att helst inte göra det utan ordna skjuts eller fler människor går i grupp. Det baserar vi framför allt på det här våldtäktsförsöket som vi har haft.

Främmande män är hotfulla, potentiella våldsverkare och våldtäktsmän, och kvinnor gör bäst att stanna hemma.

Det finns inte en kvinna som rör sig ensam utomhus på kvällen som inte gör en reflexmässig bedömning av alla män hon möter. Harmlös? Hotfull? Gå snabbare, gå över till andra sidan vägen, ignorera, koncentrera sig på mobilen?

Vi behöver inga fler uppmaningar att ”vara försiktiga”. Hoten vi kvinnor utsätts för av män är inte vårt fel. Brotten män utsätter oss för beror inte på att vi inte varit tillräckligt försiktiga eller rört oss utomhus när vi inte ”borde”.

”Säg åt männen att stanna inne istället”, kontrar kritiker till utspelet – och det är många. Det påpekas från många håll att exempelvis krogbråk mellan män, vilket inträffar ett par gånger per helg i en normalstor kommun, aldrig föranlett polisen att varna alla män från att gå på krogen eller berusa sig utanför hemmet.

Men Jämtlandspolisen står på sig. Man gick ut med information till kvinnorna från ”ett brottsofferperspektiv”, säger de. De potentiella brottsoffren i fråga är alltså i polisens ögon alla kvinnor i Östersund.

Men polisen fattar inte själva problemet. ”Vi begränsar inte friheten för någon”, menar polisområdeschefen Stephen Jerand i en intervju. Det är ett helt absurt påstående. Att från polishåll skicka budskapet till kvinnorna i Östersund att de borde vara rädda för att röra sig utomhus ensamma är väl själva definitionen av att begränsa någons frihet.

Att säga att de inte ska röra sig utomhus på kvällstid ensamma är dessutom att vältra över en del av ansvaret för de överfall som redan inträffat – och de som kan hända i framtiden – på offren. ”Varför var ni ens ute så där dags?”.

Återigen undrar man ju varför det bara är kvinnorna som får berättat för sig att de måste vara mer försiktiga och aldrig männen, som ju statistiskt sett inte bara oftare är förövare utan även oftare offer för våld ute på stan. Varför inte uppmana alla män att stanna hemma?

Det är nästan som att polisen tycker det vore obehagligt att klumpa ihop alla män i Östersund och insinuera att de utgör ett hot mot stadens kvinnor. Det är också nästan som att de inte tror att män ändå inte är mottagliga för vare sig uppmaningar, varningar eller hot.

Så polisen i Jämtland gör vad de vet funkat i generationer: riktar in sig på kvinnornas beteenden istället. Hot går hem.