Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det goda exemplet

Skolfilmen om Mellansel och flyktingarna har ännu inget namn.
"Det goda exemplet" skulle passa bra.
– Man fylls av glädje över det engagemang folk här lägger ner, säger filmaren Emil Carlsson.

I måndags eftermiddag kom filmteamet från produktionsbolaget Suntower Entertainment Group med producenten Marilén Karlsson och filmaren/regissören Emil Carlsson till Mellansel.

Under två dagar ska de träffa och intervjua människor och filma i samhället.

– Det blåser så mycket högerextrema vindar i landet, vi ville visa hur det kan fungera.

– Hur det är tänkt med flyktingmottagningen och hur integrationen på en liten ort kan gå till, förklarar Marilén Karlsson.

Bolaget har sålt in idén med filmen till landets AV-centraler. Tanken är att den ska nå ut till landets grundskolelever, från årskurs fyra och uppåt.

– AV-centralerna tyckte att en sådan här film kunde vara intressant. Sedan återstår det att se vad de tycker om det färdiga resultatet, säger hon.

Filmen blir runt 27 minuter lång.

– Det är för att den ska passa in på en tv-halvtimme i en tablå.

Att det blev just Mellansel som fick bli orten med det goda exemplet för flyktingmottagning beror bland annat på reportage och tidningsartiklar i såväl Dagens Nyheter som ÖA.

– Tv:s Mittnytt har också haft några reportage. Vi tyckte att det fanns en stor kärlek och respekt i hur människorna i Mellansel mötte flyktingarna.

– Mitt första intryck nu när vi kommit hit är också att folk verkar väldigt glada. Alla har varit hjälpsamma och öppna när de tagit emot oss.

Ni har inte stött på några negativa röster?

– Nej, vi har inte hittat någon ännu, men för att göra ett journalistiskt jobb vill vi försöka hitta andra röster än de enbart positiva. För jämviktens skull, säger Marilén Karlsson som till vardags jobbar som nyhetsjournalist på lokal-tv i Umeå.

I går kväll fanns man på plats för att filma måndagsdansen i fritidsgården och prata med människorna där.

Under tisdagen ska man filma miljöer och omgivningar i Mellansel samt göra en rad intervjuer. Onsdagen är vikt för att träffa kommunens flyktingansvariga.

Filmaren och regissören Emil Carlsson rycks med av den goda stämningen när han filmar dansen till svängiga Pata Pata med Miriam Makeba.

– Det är nästan så att man vill dansa med. Det känns som att filmens manus skriver sig självt med de människor vi möter. Det blir ett pussel att få ihop filmen, men vi har nog alla bitarna här, säger Emil Carlsson med ett brett leende.