Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det går utmärkt att bedriva statlig verksamhet utanför Stockholm

Sverige är det land i Europa där urbaniseringen går snabbast. Stockholm växer med 100 nya invånare varje dag med överhettning och en absurd bostadsmarknad som konsekvens.

Samtidigt brottas många landsortskommuner med helt andra problem. Tomma bostäder fylls nu av asylsökande, men skattekraften viker och staten lägger hellre mångmiljardbelopp på snabbjärnvägar och motorvägar i storstäderna än rustar landsortens infrastruktur.

Staten har en viktig roll för att motverka att landet delas. På 70-talet tog S-regeringen det radikala beslutet att flytta ut ett 30-tal statliga myndigheter till 13 olika städer.

Efter regementsnedläggningarna i början av 00-talet gjordes nya utlokaliseringar, men under åtta år med alliansregeringen vände utvecklingen. Nya myndigheter hamnade i Stockholm och generaldirektörerna fick själva bestämma hur organisationen skulle se ut.

Centraliseringen har fortsatt. 17 statliga myndigheter har sedan 2010 lagt ned sammanlagt 143 arbetsplatser runt om i landet, visar en undersökning gjord av fackförbundet ST:s tidning Publikt.

Men nu ska det bli välkommen ändring. På DN Debatt skriver statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi att regeringen ska analysera om det finns förutsättningar för myndigheter att bedriva verksamhet på andra håll i landet än i huvudstaden.

– Vi har nått en punkt då vi behöver stanna upp och fundera över hur vi håller ihop Sverige, skriver de två.

Den punkten har vi nått för länge sedan. Men det är inte nya funderingar och fler analyser från centralmakten som landet behöver. Nej, det som krävs nu är konkreta beslut för att vända utvecklingen.

Shekarabi gav för snart ett år sedan uppdraget till Statskontoret att utreda utlokalisering av statlig verksamhet. Resultatet är fortfarande oklart. Nu ska Statens servicecenter utreda om fler myndigheter kan samarbeta och effektiviseras. Vi lär få vänta på slutsatserna även från det hållet.

Att det går att verka utanför tullarna har utlokaliseringen av Konsumentverket till Karlstad visat. Bara åtta anställda följde med vid flytten från Stockholm 2007. Det gav naturligtvis problem att hålla uppe verksamheten under en tid, men myndigheten har sedan inte haft några problem med att rekrytera personal från hela landet. I dag har Konsumentverket 160 kompetenta medarbetare.

Det bevisar att statlig verksamhet mycket väl kan bedrivas utanför Stockholm. Fördelarna är ganska många. Det kan ge lägre hyreskostnader och underlätta att få behålla personal. Avstånden behöver inte heller vara en nackdel.

Tvärtom, för alla som behöver statlig service är det bra om den finns så nära som möjligt. Det gäller inte minst myndigheter som Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket som medborgarna kan ha täta kontakter med. Lokalkontoren är viktiga att behålla.

Snacket om att hela landet ska leva har vi hört till leda. Nu vill vi se lite action i stället, Ardalan Shekarabi.