Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det går åt rätt håll"

Stockholm är den bästa kommunen att bo i. Ur nästan alla aspekter. De ångermanländska kommunerna kommer betydligt längre ner. Men Sollefteå klättrar rejält.

Det är tidningen Fokus som för nionde året presenterar sin stora kommunrankning, "Bäst att bo". Med hjälp av fem underkategorier och 45 olika variabler har allt från huspriser och arbetslöshet till bredbandstillgång och antalet sportanläggningar granskats.

Det är väldigt storstadstätt i toppen. Stockholm har med sig Solna och Lund på pallen. Man får gå långt ner på listan innan man hittar någon mindre landsbygds- eller glesbygdskommun.

Sollefteå står för den största positiva förändringen och har klättrat 69 placeringar till plats 217. Bland jämförbara glesbygdskommuner, ligger Sollefteå på 12:e plats. Den listan toppas av Kiruna.

– Jag vet inte riktigt vad det beror på. Men en allmän känsla vi har är att det går åt rätt håll. Vi går framåt i näringslivsrankingen och turistsiffrorna ökar, säger Johnny Högberg, kommunchef.

– Vi missgynnas av att vi inte är en storstad. Men en målsättning skulle kunna vara att fortsätta klättra bland jämförbara glesbygdskommuner.

Sollefteå är den enda Ångermanländska kommun som klättrar i tankningen. Kramfors, Härnösand och Örnsköldsvik backar men Örnsköldsvik ligger fortfarande högst med sin 127:e plats.

Kramfors kommun ligger sämst till av våra kommuner. Kommunen backar 20 platser ner till 273:e plats.

– Det är trist att vi backar. Men samtidigt är det förvånande. I nästan alla andra undersökningar som vi tittat på pekar kurvorna uppåt för Kramfors, säger Peter Carlstedt, kommunchef.

Carlstedt är också kritisk till Fokus undersökning. Han hörde av sig för några år sedan och undrade hur de ställde samman rankningen, vad som i detalj ingår i undersökningen och hur det räknas samman.

– Men jag fick inget svar och det kom heller inget svar på den påminnelse jag skickade.