Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det gäller att smida medan järnet är varmt

Det var Knivdag med öppet hus i smedjan under lördagen i Järnakademin på Vallen. Akademins elever visade hur man smider blad, och knivmakare presenterade konstfulla knivskaft.
– Det är kul att få visa upp sig, säger Ulla Rasmussen, utbildningsledare inom Järnakademin och själv smed.

Utbildningen vid Järnakademin tar tre och ett halvt år, och det fanns elever från olika årskurser under Knivdagen. Tillverkning av knivblad anses inte som särskilt svår, lite mer komplicerat blir det när man ska göra det som kallas damaskering, och innebär enkelt uttryckt att man genom olika smidestekniker tar fram mönster i metallen.

Marcus Brink, som går andra året på utbildningen, tänker sig en framtid som knivsmed. Han har redan fått beställning på knivblad från knivmakare i trakten. Kim Andersson, som går sista året, vill däremot arbeta mer varierat. Richard Nilsson Ranta, klasskamrat med Marcus, planerar att flytta tillbaka till hemstaden Gällivare och öppna egen smedja.

– De är verkligen jätteduktiga. Inte minst har vi flera fantastiska knivsmeder på gång i Akademin, säger Ulla Rasmussen.

Vägg i vägg visade knivmakare från Kramfors och Grämesta hur man tillverkar knivskaft och syr slidor. Det fanns också en utställning med en uppsättning av konstnärligt utformade knivar. Det mest fantastiska var nog den med inläggningar av mammutbeten!

Knivmakarna är glada amatörer och verksamheten organiseras i form av studiecirkel. En tredje knivmakargrupp är på gång i Nordingrå. Knivmakeri är ett levande hantverk som är populärt bland framför allt män, och då de inte längre så unga.

Det är en hobby som är relativt kostsamt, materialet till skaft kostar minst en tusenlapp, ofta betydligt mer. Den stora kostnaden består av så kallad stabilisering, som innebär att man under kraftfullt tryck på 200 bar trycker in epoxy i materialet. För den processen behöver man oftast skicka trämaterialet till USA.

Det är andra gången som Knivlördag arrangeras. Förra gången var för några år sedan, men nu hoppas Ulla Rasmussen att det ska bli en årligen återkommande tradition.