Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det finns många som borde skämmas i dag

Valresultatet i Ångermanland överraskar inte. Socialdemokraterna fortsätter att dominera den politiska scenen och går faktiskt framåt i alla kommuner i landskapet. Miljöpartiet ångar också på, särskilt i Härnösand, där man ser ut att öka med mer än fem procentenheter och får nästan 16 procent av väljarstödet.

Moderaterna och Folkpartiet backar – precis som i landet i övrigt – samtidigt som Centerpartiet och Kristdemokraterna ser ut att ha gjort starka valrörelser. Kristdemokraternas tio procent i Örnsköldsvik, vilket gör att KD blir näst största parti i kommunen, är både imponerande och överraskande. Precis som i fallet med Miljöpartiet och Härnösand visar KD i Örnsköldsvik att en stark lokalorganisation kan göra skillnad.

Och så har vi då Sverigedemokraterna…

Ångermanlänningarna har, med all rätt, varit stolta över att landskapet varit ett där SD fört en tynande tillvaro, utan starka företrädare, utan inflytande på politiken och med väldigt svag representation i kommunernas fullmäktigeförsamlingar.

Men när rösterna räknades i går visade det sig att SD tagit stora kliv framåt i alla ångermanländska kommuner. I Örnsköldsvik – den enda "SD-fria" kommunen sett till fullmäktigerepresentation – får partiet 6,4 procent, i Kramfors landar man på 7,4 procent och i Härnösand har 8,3 procent av de röstande givit sitt stöd till ett främlingsfientligt parti.

Och så har vi då Sollefteå…

I kommunen där Stefan Löfven växte upp, och där Socialdemokraterna har ett järngrepp om makten, får Sverigedemokraterna tio procent och blir näst största parti.

Det är inget annat än bedrövligt.

Partierna i Sollefteå har en hel del att fundera över; att hålla SD borta från inflytande är en uppgift för alla anständiga partier, oavsett blocktillhörighet.

Det faktum att det var 678 personer i Sollefteå som lade sina röster på Jimmie Åkessons gäng borde fungera som en väckarklocka för många, och särskilt då för alla som i går låg kvar på sofflocket.

Anders Rönmark