Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det fina livet på Facebook

Jag ska inte säga att jag själv inte gått rakt i fällan ett antal gånger. Frestats av att överdriva lite, poängtera hur mysigt och trivsamt allt är. Hur gulliga ungarna är och hur goooott det grillade köttet blev eller hur perfekt kylt rosévinet var.

På Facebook är livet oftast komplett utan bekymmer. Men de liv som levs där liknar ofta utopier, där inga problem står i vägen för en fulländad tillvaro. Glasen med bubbel med ett hav eller en horisont i bakgrunden är otaliga, likaså benbilderna på stranden eller när två syskon kramas (att de oftast slåss berättas aldrig).

Jag läste en undersökning en gång som visade att ju mer perfekt någonting kommuniceras att vara, desto jäkligare är det i det verkliga livet. Facebook kan vara en skön verklighetsflykt.

Jag gillar och kommenterar. Och lägger själv upp perfekta brottsstycken av mitt liv. Skiten, slitet, bråken med barnen, tjatet, det tomma kontot, de jobbiga relationerna, osäkerheten inför jobbet, det kommer aldrig fram, inte heller i min feed.

Inredning är ett annat viktigt inslag när det gäller att skapa perfektion. Jag är med i många grupper där jag blir alldeles andlös av de vackra hem som visas upp, och tyst undrar jag hur det inte kan synas att det bor fem barn under tio år där.

Det finns en grupp som är en motvikt till detta. Den heter Family living – the true story, och gruppens mål är att tillsammans skapa det bästa anti-heminredningsreportaget som någonsin funnits.

Det är en fröjd för ögat att se dessa överfyllda, skitiga diskbänkar, garderoberna varifrån det väller ut kläder som ingen vill ha. Eller trädgårdar fyllda med allehanda skrot. Allt kröns med fantastiskt roliga kommentarer och bildtexter, skrivna med glimten i ögat.

Om denna grupp skriver vi i det här numret av Härliga Hem och vi bjuder också på några befriande bilder från ett stökigt hem.

Men du får också hälsa på i konstnären Jörgen Nilsson ateljé och i bloggaren Jonna Jintons torp. Fotografen Håkan Nordström bjuder in oss i sina 60-talsinspirerade kontor, och Solberg bed & breakfast i Undrom berättar sin historia.

Det är vår, och vårkänslorna spirar. Åtminstone jag brukar överfallas av en lust att förändra och förnya. Pysselexperten Elina Sneen, medarbetare på Allehanda.se och en av tre systrar som driver bloggen "Systrarna pyssel", visar hur man gör piffiga burkar för kryddorna. Det är vår, och det är dags att väcka liv i trädgården nu.

Mycket nöje!