Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det eftersatta järnvägsunderhållet

Drifttillståndet på det svenska järnvägsnätet är under all kritik. Alliansregeringen tillämpade avhjälpande underhåll och kunde därmed minska järnvägsunderhållet under en viss tid. Man nötte ner kapitalet så att säga och när haverierna började var drifttillståndet i botten.

Att tillämpa avhjälpande underhåll på en så viktig samhällsfunktion som järnvägen tyder på okunskap. Det borde självklart ha varit förbyggande underhåll som tillämpats för att kunna upprätthålla trafiksäkerheten och kvaliteten i systemet. Men som så många gånger tidigare har järnvägen och andra viktiga samhällsfunktioner fått stå tillbaka för skattesänkningarna. Anders Borgs ekonomiska ansvarskännande som han så ofta framhöll var så här i efterhand inte särskilt imponerande, ingenting att skryta med alltså.

Det krävs krafttag nu och stora summor pengar för att komma på banan igen. Frågan är om regeringen klarar ekonomin utan att låna. Allianspartierna borde ägna en liten stund till eftertanke om vad de har ställt till med.

Klas Viberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel