Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det bortglömda forskarsnillet från Ångermanland – här är Jonas Falcks märkliga livsöde

Det bortglömda forskarsnillet Jonas Falck från Ångermanland gjorde banbrytande upptäckter av okända livsformer och sällsynta fossil. Ida Rödén från Härnösand har gjort en konstnärlig upptäcktsresa i hans fotspår.

Uppgifterna som finns bevarade om Jonas Falck är knapphändiga; född i Stigsjö socken den 9 oktober 1748, son till lantbrevbärare Mattias Falck och Maria Svensson, var han en kännare av Carl von Linné och ansåg sig vara en av hans lärjungar.

Jonas Falck hade öga för obskyra detaljer och märkliga samband; det sägs att han under många års tid sparade en fågels struphuvud i en skrivbordslåda, kanske i ett försök att förstå det speciella och ihållande falsettljudet i fågelsången. Han förblev ungkarl, ensam i sitt torp, omgiven av travar av dokument, glasburkar med frön och rötter, ständigt granskande sina samlingar av skelettdelar, skalbaggar, fossil och mineraler.

Kort sagt; Jonas Falck var både snille och särling. Många såg honom som en ensam vettvilling och folk gick gärna en liten lov runt det Falckska torpet i Stigsjö.

Men när Ida Rödén upptäcker honom och hans livsgärning väcker det en omedelbar fascination hos henne. Hon får en obetvinglig lust att utforska hans bortglömda livsöde.

Vid stranden av Kultsjön i Västerbotten gör hon sina första fynd – märkligt urholkade skörstenar som dokumenterats av Jonas Falck 250 år tidigare.

– Under senare halvan av 1700-talet slog en meteorit ned vid Kultsjön. Det finns inte omnämnt i några andra källor, men Jonas Falck reste dit för att dokumentera den lokala faunan, som muterat i olika utsträckning efter naturkatastrofen. De märkliga stenarna kan ha bildats vid meteoritnedslaget, säger Ida Rödén.

Själv blev hon närmast besatt av sin uppgift – att återupprätta Jonas Falcks namn och gärning. Under tre års tid har hon rest i sin föregångares fotspår – stått på samma marker, andats samma luft, sett världen med den gränslösa fantasins och nyfikenhetens ögon.

Jonas Falck var noga med att dokumentera sina fynd, i både skisser och anteckningar men också i ett rikt insamlat material. Ida Rödén har tagit dokumentationen ett steg vidare och återskapat de märkligaste djur i vackert kolorerade och anatomiskt detaljerade konstverk – den tandade sjögurkspungen, teuthidahummern, den nordliga småvesslan, den rödskäggiga skogsharen.

Alla finns de att beskåda i den nyöppnade utställningen på Härnösands konsthall. Det är en sällsam och fascinerande samling – de gamla skolplanscherna som beskriver de okända djurarterna in på bara skelettet, de svartvita teckningarna som ger uråldriga vattenvarelser nytt liv, de fantastiska fossila former som omsorgsfullt återskapats i lera, den sirliga handskriften som berättar om djurens särskilda egenheter.

Som hur den bandade havsgrisen tar tag i sjögräset med sin gripsvans för att inte föras bort av strömmarna. Hur den vackert muterade nyckelpigan, med sina lager på lager av täckvingar, förlorat flygförmågan. Hur sidensvansen fått rovfågelnäbb och älgen sloköron.

Illusionen är fullständig. Gränsen mellan fantasi och verklighet utsuddad. Från fossilen i provrör till de kolorerade skolplanscherna framstår Ida Rödéns makalösa konstprojekt som en fullständigt trovärdig, om än synnerligen alternativ, verklighet.

Nej, någon Jonas Falck har aldrig funnits. Någon meteorit har aldrig slagit ned vid Kultsjön. Det finns inga tandade sjögurkspungar – och inga skogsharar med rött skägg.

Så här skriver Ida Rödén själv i boken om Jonas Falck:

"Det bästa vore om du redan nu unnar dig att vilseledas. Det kan kännas obekvämt och förödmjukande, men i ovissheten framträder lager av verklighet, långt mer intressanta. På så vis lämnar du Johan Falcks universum med ett nytt förhållningssätt till världen. Kanske kan det beskrivas som en form av bildad ignorans, det ögonblick du medvetet tillåter din världsbild att påverkas av en rad uppdiktade påståenden."

Raderna skickar ekon in i nutiden. Hur lätt är det att låta sig svepas med, förledas, invaggas i en noga dokumenterad osanning. Hur övertygande en lögn kan vara i all sin detaljrikedom och komplexitet. Hur farlig.

Men Jonas Falcks universum har inga sådana falluckor. Det är en perfekt dröm, en kvantvariant av verkligheten som kanske är sann någon annanstans.

Släpp taget. Glöm allt du trodde dig veta och följ med in i Jonas Falcks förtrollade värld av skönhet, snille – och en liten smula vansinne.

Fotnot: Utställningen på Härnösands konsthall pågår till den 4 februari.

* * *

Läs mer kultur och följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook

Musik: Stående ovationer vid Örnsköldsviks musiksällskaps stora julkonsert

Mer konst: Lastbilschauffören och galleristen – två konstveteraner ställer ut i Kramfors

Krönika: Kulturfientlighet är ett angrepp på civilisationen