Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det blir en annorlunda jul för Jonna Jinton

Hon är som en skogsälva mitt i de ångermanländska skogarna. Med vackra fotografier och levande texter trollbinder Jonna Jinton sina bloggläsare.
I morgon kommer hon att fira jul hemma i sitt älskade Grundtjärn tillsammans med två hundar och en katt.
– Jag vet att jag kommer att älska det, säger hon och skrattar.

Planen var att åka tillsammans med familjen ner till Stockholm och fira jul hos sin storebror och hans familj. Men utan hundvakt valde hon för en vecka sedan att stanna hemma.

– Det blir verkligen en speciell jul i år, säger Jonna Jinton som alltid firat jul med familjen och varje år haft samma tomte som kommit med klapparna.

– Nej det blir ingen pappa-tomte i år i alla fall. Men det finns en tomte ute i skogarna i Grundtjärn. Kanske blir det en tomtefotografering på julaftonen nu när jag har tid att göra det. Får se om det blivit lite mer snö tills dess, i så fall tror jag nog att jag kommer att bjuda på lite nya tomtebilder på bloggen. 

– Även om jag gärna hade firat jul med familjen nere i Stockholm så känns det samtidigt helt magiskt att få vara här.

Jonna berättar att hon kommer att fixa lite julmat och hugga en gran. Mysig julstämning ska hon ha, även om det bara blir hon själv, två hundar och en katt som kommer fira julen ihop i år.

Är du en julmänniska?

– Jag skulle säga att jag blir det mer och mer.

Jonna Jinton berättar att det är vid lucia julstämningen kommer. En tradition har blivit att gå ut i skogen och lussa med tända ljus. Hon lussar för ingen alls, men i sina tankar lussar hon för hela världen skriver hon på sin blogg. Och det är många som ser fram emot att se henne som lucia gå genom den mörka skogen och sprida ljus. Hon blir ett med den magiska natten och för magin vidare med både filmer och bilder.

Jonna Jinton är skogens ensamma lucia.

Lucianatten är en stor favorittid för Jonna.

– Allt kommer på en gång då! Ljus, glögg och jag börjar lyssna på julmusik, säger Jonna.

Vintern har varit Jonnas största utmaning sedan hon för drygt fem år sedan flyttade till Grundtjärn från Göteborg. Ändå är vintern en kär årstid för henne. Det hon gillar är den sagolika känslan.

– Det är så vackert. Jag älskar rimfrost och de ljusa färgerna. Det är norrsken, isen sjunger och det knäpper i skogen av köld. Det känns som en saga och det blir mysigt inne när jag eldar.

Julen betyder värme, familj och kärlek för Jonna. Tillsammans med familjen har de fasta traditioner så som de flesta. Det ska vara risgrynsgröt med mandel – den som får mandeln får en biobiljett – och Kalle Anka ska ses och självklart kommer tomten varje år trots att Jonna och hennes bröder varit vuxna de senaste åren. Samtidigt har familjen haft det ganska enkelt med inte så många julklappar och inte heller jättemycket julmat på bordet.

Vad är viktigast på julbordet då?

– Laxen. Kallrökt lax i tunna skivor i rullar, säger Jonna bestämt.

Vilken jullåt spelar du helst?

– "Tänd ett ljus" med Triad. Jag får tårar i ögonen när jag hör den. Den rör mig så. Texten är så vacker om att sprida ljus i mörkret. Den har den där vackra julstämningen som jag tycker om.

Har du något speciellt julminne?

– Ett julminne är från min allra första jul här. Det var minus 38 i Grundtjärn och vattnet hade frusit så jag fick börja julmorgonen med att sitta med en värmepistol på vattenledningarna. Det tog lång tid innan jag kunde få mig en varm kopp kaffe, men trots det så var det en av de mysigaste jular jag varit med om. Det var så rysligt kallt ute men det förhöjde bara den där riktiga julkänslan på något vis. 

Önskar du dig något i julklapp?

– En pannlampa, säger Jonna och berättar skrattande att det är bra att ha när man hämtar ved i vintermörkret.

2015 har varit hennes livs bästa säger Jonna. Det har hänt fantastiska saker under året och trots att det varit intensivt så har det varit bra.

Vad har du för förhoppningar inför 2016?

– Att det får fortsätta vara så här. Att jag får möta en ny vår i Grundtjärn.

Läs också:

- OS-hjälten som alltid firar jul hos föräldrarna

- Så kommer centertoppen i julstämning

- Före detta skidskytten som laddar med julmusik