Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det bästa är att inte köra bil överhuvudtaget"

Monika Sundström, vänsterpartistisk suppleant hos miljö- och byggnämnden i Kramfors, har valt det kanske mest miljövänliga alternativet av alla. Det är att inte köra bil överhuvudtaget.

Hon är heller inte förvånad över att landskapets miljöpolitiker i så liten grad själva har miljöbilar.

- Jag försökte för en tid sedan förmå miljö- och byggnämnden i Kramfors att anpassa mötestiderna så att folk skulle kunna åka dit kollektivt, men fick nej. Då tappade jag nästan alla illusioner om att miljöpolitiker vill se sig som förebilder, säger Monika Sundström

Samtidigt påpekar hon att miljöbilar bara är grader bättre än de traditionella.

- Även en miljöbil kräver resurser vid tillverkningen och den enda miljöbilen är egentligen den som inte tillverkats.

Trots att hon bor i glesbygden, i Prästmon, anser hon att kollektivtrafiken oftast räcker till.

Nu ska genast sägas att familjen däremot äger en bil. En WV Passat diesel av årsmodell 1993. Ingen höjdare ur utsläppssynpunkt kanske, något makarna försökt motverka genom att under många år istället köra bilen på RME, en form av rapsolja som inte är ett fossilt bränsle.

- Problemet var att vi fick köpa så stora kvantiteter RME och hade så låg omsättning att oljan härsknade och täppte till olika filter. Numer har leverantören upphört och RME finns inte att tanka i området.

Nu använder hennes make vanlig diesel i bilen för att arbetspendla till Sollefteå, dit han samåker med två andra personer.

Själv åker Monika Sundström bil högst en eller ett par gånger i månaden. Hon är till vardags miljölärare på Hola Folkhögskola, biolog i grunden, och har gjort valet av ideologiska skäl. Hon lägger också etiska aspekter på frågan.


Läs mer:
[url=http://allehanda.se/avdelning/harnosand/25001]Få miljöpolitiker kör miljöbil[/url]
[url=http://allehanda.se/avdelning/ornskoldsvik/25039]Bio Fuels vd ser en framtid för etanolen [/url]
[url= http://allehanda.se/avdelning/nyheter/25094]Miljöpolitikern som byggde en egen miljöbil[/url]

ANDERS LIDÉN
070-316 84 92