Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är Vägverkets fel att Elisabeth dog"

Leif Wördings fru Elisabeth blev ett av offren för vinterns dåliga snöröjning på Stigsjövägen. Dödsolyckan orsakades troligen av den spåriga vägen, konstaterar polisen.

- Jag anklagar Vägverket som är ansvarig för hennes död, säger Leif Wörding, 75, änkeman till Elisabeth, 71, som dog i en avåkningsolycka den 26 februari.

Enligt polisens anteckningar fick Elisabeth sladd på den isiga och spåriga vägen när hon körde in mot Härnösand för att betala några räkningar på posten.

- Kör försiktigt, var det sista jag sa. Elisabeth var väldigt försiktig i sin körning, som mest körde hon 70 km/tim. Därför var jag inte orolig när hon åkte iväg, säger Leif.

Timmarna gick, Elisabeth svarade inte på sin mobiltelefon. Leif undrade vad hon gjorde då två allvarliga personer klev ur en bil på gården i Södergården, Gussjö. Det var församlingens präst och en polis från Härnösand.

- När jag såg prästens vita krage så förstod jag att något allvarligt hade hänt. Det var fruktansvärt att få beskedet att hon var död. Hela världen rasade ihop.

1,5 månad har nu gått och Leif är mitt i sorgearbetet och funderar på hur det kunde gå så illa.

- Det är Vägverket fel som inte har plogat på rätt sätt. Hade de använt väghyvel skulle det aldrig ha inträffat, säger han.

Jan Pettersson på Vägverket region mitt är ansvarig för drift - och underhållet på vägarna.

- Det är en tragisk olycka. Vi beklagar det självklart, säger han.


Har ni gjort något fel?


- Det pågår en utredning av olyckan, det gör vi alltid när det inträffar allvarliga olyckor. Eftersom den inte är klar så har jag ingen uppfattning i den frågan. Självklart rannsakar vi oss själva och fundera på vad vi kan göra bättre.


Vilka planer har ni för att förbättra vägen?


- Vi kommer att åtgärda problemen med spårbildning i asfalten och lägga ny asfalt på Stigsjövägen mellan E4 och Brunne.


Men det är inte på den plats där Elisabeth Wörding omkom?


- Det stämmer, vår bedömning är att behovet är större mellan Brunne och Härnösand, säger Jan Pettersson.


OLA THELBERG
070-218 31 09