Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är så himla roligt att köra fort"

Hon tog rallylicens i somras, så nu står en rallybil högst upp på önskelistan för Moniqa Flodin.
– Ja, jag vill börja köra i skogen och det kommer att bli en ny och spännande upplevelse, säger hon

Men först måste hon skaffa en bil och en sådan går loss på åtskilliga tusenlappar.

Motorsport har varit Moniqas stora intresse sedan hon var i tonåren och hon har sedan dess varit aktiv både som förare och funktionär i olika motorklubbar genom åren, bland annat i Härnö Racing Club och nu i SMK Hälsinge. Men de senaste åren har det inte blivit så många racingtävlingar för hennes del.

– När Mittsverigebanan inte kunde fixa säkerheten fick vi lägga ner racingserien, säger hon.

Men Moniqa har för den skull inte legat på latsidan. Bland annat har hon ingått i Is-SM-mästaren Per Olssons servicegäng. Hon har också servat ett par andra rallyteam.

Vad är din viktigaste uppgift som servicepersonal ?

Det är mycket, allt från att byta däck, laga skärmar och fixa käk med mera, säger hon.

Själv kör hon Volvo både på tävlingar och privat. Just nu har hon en stylad och trimmade Volvo 855 -97 2,5 T AWD, en bil som hon är stolt över.

– Jag har varit på två bilutställningar i Norge i år och bägge gångerna kom jag på andra plats i just den bilklassen, säger hon.

Har du någon drömbil?

Ja, den nya S 60, säger hon utan tvekan.

För Moniqa är det mesta inom motorsport intressant. Hon har nyligen varit i Stockholm och sett tävlingar i Monster Jam freestyle, där monstertruckar kör mot varandra. Hon fick dessutom tillfälle att träffa tävlingsförarna.

– Det var en förtida femtioårspresent, det var häftigt, säger hon.

Något hon inte heller missar är de årliga backtävlingarna i Sundsvall.

Moniqa är född och uppvuxen i Härnösand. Efter studier på kontors- och distributionslinjen på Ångströmskolan började hon jobba som kontorist på länsstyrelsen, där hon blev kvar i tjugo år. Därefter har hon bland annat jobbat på biluthyrningsföretagen Avis och Hertz, innan hon i somras fick jobb på Höga Kusten Fjärrtransporter AB, ett jobb hon trivs mycket bra med.

Hur väcktes ditt intresse för motorsport?

Den var min storasyster Solveig som körde rally och jag följde med henne på någon tävling och tyckte det var intressant.

Moniqa var då i femtonårsåldern, några år senare gick hon med i en motorklubb och skaffade sig också A-licens som funktionär. Under åren har hon kört in ett antal pokaler och när hon inte kört själv har hon arbetat som funktionär eller tävlingsledare.

Vad är tjusningen med sporten ?

Det är väl adrenalinkicken man får och det är så himla roligt att köra fort, säger hon och skrattar.

Men hon har även andra intressen, som att ta en svängom på dansgolvet. Men på senare tid har det inte blivit så mycket av den varan.

– Tidigare kunde det bli flera gånger i veckan, säger Moniqa, som inte gärna missar en dans när Jannez eller Strixz spelar upp.

Vilka är/var dina favoritdansställen ?

Parkerna i Härnösand och Örnsköldsvik, och Brännaborg så länge det var dans där.

Hur ska du fira 50-årsdagen?

Det blir i hemmet med öppet hus hela helgen tillsammans med familj, släkt och vänner, säger hon.