Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det är katastrof för oss"

De nyköpta däcken tog Dimitar Gitsov från Bulgarien till Örnsköldsvik.
Men där tog det stopp.
För i Bredbyn var det någon som var framme med kniven.

Annons

– Det är katastrof för oss som inte har några pengar, säger Dimitar och tittar på sin gröna bil.

Vikten av att äga en fungerande bil kan inte överskattas av Dimitar Gitsov och hans fru Ivanka Ivanova, som är tiggare i Örnsköldsvik.

Med bilen tar de sig till de platser de ska tigga på, de använder den när de ska tillbaka till macken för att parkera för kvällen – och framför allt så sover paret i bilen nu när härberget Vinternatt inte längre är öppet.

I mars kom Dimitar med fru och några andra med den gröna bussen; från ett litet samhälle utanför staden Varna, till Örnsköldsvik. Fordonet rullade tack vare de fyra däcken som Dimitar nyligt hade köpt hemma i Bulgarien.

– Det är andra priser i Bulgarien jämfört med Sverige. Men jag betalade 4 000 kronor för däcken och ytterligare en tusenlapp för montage och balansering.

Att det kan hände saker med bildäck i Örnsköldsvik, det kände Dimitar till, men att han skulle drabbas så hårt var han inte beredd på när brottsligheten höll sig framme.

– Jag har både kompisar och släktingar som fått sina däck sönderskurna. För mig tog de två däck när vi hade parkerat nära Coop i Bredbyn.

Var det på natten som de slog till?

– Nej, det var mitt på dagen. Jag var inte alls långt ifrån min bil när de var framme och skar sönder däcken.

Hur många tog de?

– Du ser ju själv! De tog båda på vänster sida. Här på högersidan har jag kvar de däck jag köpte i Bulgarien. Nu har jag flera olika typer och storlekar på däcken. Bilen har blivit lite svajig.

Vad tror du det beror på att de förstörde dina däck?

– Ingen aning. För oss bulgarer som är här i Örnsköldsvik har de skurit sönder 13 däck. Några gånger vid Coop, en gång i Bredbyn och några gånger här i centrum. Vi har polisanmält, men vi vet inte vad som händer.

– Det är fruktansvärt att det finns människor som skär sönder våra däck. Vi har inte pengar till nya. Vi har ju inte ens pengar till en lägenhet.

Annons