Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är ju vi som ska bo med vindkraften"

– Det är ju ingen som lyssnar på oss. Men det är ju vi som ska bo med vindkraften.
Hundratals personer hade samlats i Ramsele för att delta i lördagens stora manifestation mot vindkraft och den utbyggnad som nu sker över hela Norrland.

Det mullrar i skogen – och det är inte bara bullret från vindkraften. Missnöjet jäser med de industriområden som nu byggs upp över hela Norrland.

Per Asp var en av många hundra demonstranter som visade sitt missnöje med situationen.

– Ingen lyssnar på oss. Det sitter folk nere i Stockholm, Tyskland och Sollefteå och bestämmer hur vi här uppe ska få vår livsmiljö förstörd. Det är ju vi som ska bo här, så det är klart att vi protesterar, säger han.

Deltagarna hade kommit långväga ifrån – bland annat Västerbotten, Jämtland och Medelpad – för att visa sitt missnöje med vad de upplever som en katastrof för både människor och djur. Trafiken blockerades när det över hundra meter långa demonstrationståget, under ledning av ridskolans hästar, tågade genom centrala Ramsele.

Manifestationen avslutades med ett möte på Faxen, där bland annat Marianne Persson, ordförande för Jijnjevaerie sameby, berättade om situationen för de renägande samerna.

– Vindkraften är en stor störning för rennäringen, säger hon.

– De vindkraftsområden som nu byggs upp skapar en undvikelseffekt; de flesta renar undviker att bege sig in bland kraftverken för att vinterbeta.

Följderna blir att hjordarna splittras upp och att arbetet med att hålla djuren samlade och under uppsikt blir problematiskt.

– Forskning visar att undvikelseeffekten kan vara upp till 20 kilometer. Och när renarna undviker så stora områden så räcker betet inte längre till. Det här är ett stort problem för oss, säger hon.

Kristina Sundkvist från Imnäs oroar sig över djurlivet.

– Hemma har vi fiskgjuse och kungsörn ovanför stugan. Vindkraften är en dödsfälla för dem, och en allvarlig inskränkning av allemansrätten, säger hon.