Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är entreprenörerna som räddar oss

Annons

Ångermanlands nyaste restaurang kan mycket väl också vara dess coolaste. För den som har vägarna förbi Stadshustorget i Örnsköldsvik och känner att det kurrar i magen gör klokt i att styra kosan mot Linnéa & Peter, där ägarna Linnéa och Peter erbjuder god mat och dryck i en miljö där fransk bistro möter svensk allmoge via industrilokal.

Det är alltid lika inspirerande att möta och lyssna till människor som satsar på att förverkliga en idé. Göra slag i saken. Jag har i tidigare krönikor kallat dem för hjältar, som genom sina idéer och sitt driv räddar oss andra. De räddar oss från arbetslöshet och fattigdom. De räddar vår välfärd genom de skatter de betalar. Ibland är de med och räddar en krogkultur i behov av nytänkande och konkurrens.

För att stötta de entreprenörer som kommer att bära upp morgondagens välfärd och arbetsmarknad tog jag initiativ till AB Västernorrland, tävlingen där alla länsbor har chans att vinna ett eget aktiebolag och en rejäl check för stöd och företagarcoaching. Vid tiden för denna krönikas publicering är det sex dagar kvar till deadline för ansökan. I skrivande stund rasar ansökningarna in i strid ström och vi kommer troligen nå 100 ansökningar innan fredag. Gensvaret på tävlingen visar vilket tryck det finns runtom i våra bygder. Entreprenörskapet gror i Västernorrland.

AB Västernorrland kommer att kora fem vinnare denna omgång. Som tur är tar regeringen mått och steg som gynnar ännu fler. En av mina favoritreformer som presenterades i höstas, inför år 2013, är investeraravdraget.

Det brukar sägas att en ung entreprenör, med mer idéer än pengar, är hänvisad till de tre F:en för att finansiera sitt företag: Family, Friends and Fools (familj, vänner och dårar). I Sverige är det dock långtifrån förmånligt att investera kapital i nya och växande företag. För att komma till rätta med detta och för att ge landets familjer, vänner och dårar lite större incitament att investera i företagsamhet inrättas nästa år ett avdrag för detta. Det kommer helt enkelt att bli skattemässigt gynnsamt att ge en nybliven företagare en chans.

Det ska bli mycket spännande att se vilka resultat investeraravdraget kommer ge inom några år. Folk med pengar finns det alltid. I vår del av världen har vi vår beskärda del av lyckade företagare och välfyllda skogskonton. Dessa kan i än högre utsträckning än i dag bidra till nyföretagsamhet och förnyelse – givet att villkoren är de rätta. Med investeraravdraget tar vi ett viktigt steg på vägen.

Alla måste inte bli företagare. Alla kan inte bli företagare. Men alla vi som ännu inte tagit steget bör känna en uppskattning och en tacksamhet gentemot personerna som gjort det. Det är tack vare dem Sverige fortsätter vara ett fantastiskt land att bo i, att flytta till och att äta en bit mat i trevlig miljö i.

Emil Källström

Emil Källström (C) representerar Västernorrland i riksdagen.

Annons