Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Det är en soppa utan all like"

Skrotbilar i naturen och på allmänna platser har blivit ett akut problem. Dels på grund av att Håll Sverige Rents skrotbilskampanj har upphört, dels på grund av att skrotbilspremien försvunnit. Runt om i landskapet står massor av övergivna bilvrak i naturen, på parkeringsplatser eller vägkanter.

Det är inte helt enkelt att svara på vem som är skyldig att göra något åt problemet. Från polisens sida hänvisar man till ägaren eller kommunen och ingriper bara om bilen står direkt trafikfarligt.

På kommunerna brottas man också med problematiken.

- Sedan skrotbilspremien försvann förra året har det blivit en soppa utan all like. Tidigare har vi kunnat ta hand om övergivna bilar och sedan fått en ekonomisk kompensation via skrotbilspremien som gett något av ett nollsummespel, säger miljöinspektör Siv Nyberg.

Till de som reagerat över utvecklingen hör Anders Strandh, vd vid Kramfors fjärrvärmeverk.

- Sedan läge står det en skrotbil på uppfarten till hetvattencentralen som vi förgäves försökt få bortforslad. Det finns också en tendens till att när det väl börjat skräpas ner så följer annat efter. Dessutom riskerar man att den läcker ut farliga kemikalier. Jag har pratat med kommunen om frågan men det är svårt att få något besked.

Siv Nyberg berättar att kommunen beslutat att ta upp frågan i sin nya avfallsplan. Man ska försöka ta fram en särskild policy för hur skrotbilarna ska hanteras.


ANDERS LIDÉN
070-316 84 92