Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Det är bra att staten finns i hela landet

Centralisering har under många år varit ordet på många organisationers läppar.

Statliga myndigheter och företag har flyttat från periferi till centrum, oavsett det har gällt inom län där de största städerna – som Sundsvall i Västernorrland – har gynnats eller om det har handlat om att flyttlasset har haft huvudstaden som adress.

Mindre orter, inte minst här i norr, drabbas ofta hårt när myndigheter centraliserar och lägger ner sin verksamhet. I fjol uppmärksammades till exempel att Skatteverket ville minska det antal orter som man fanns på, vilket bland annat skulle ha lett till att kontoret i Hudiksvall hade flyttat till Sundsvall och det i Lycksele hade fått flytta till Umeå.

Nu skrinlades Skatteverkets planer i väntan på en utredning om de statliga jobben, men exemplet är ändå talande. Visst hade det varit bra för Sundsvall och Umeå med några fler arbetstillfällen, men marginalnyttan för Norrlandskustens två större städer vore mindre än motsvarande förlust vore för Hudiksvall och Lycksele. Ett annat exempel är när Arbetsmiljöverket flyttade sitt kontor, med 16 tjänster, från Härnösand till Sundsvall med motiveringen att "Sundsvall ligger något närmare Jämtland".

Ett problem är att det för varje enskild myndighet kan finnas rationella skäl för sitt agerande. Men när många myndigheter sammantaget drar åt samma håll och avvecklar mindre enheter till förmån för större i större städer så får det en negativ effekt för mindre orter på landsbygden.

Vi har på ledarplats tidigare uppmärksammat till exempel hur Ånge kommun har drabbats väldigt hårt av statliga nedläggningar eller utflyttningar. Enligt en utredning som kommunen gjorde för ett par år sedan så har Ånge förlorat 260 statliga jobb – det handlar till exempel om Posten, SJ och kriminalvårdsanstalten Viskan. Det är naturligtvis ett tungt slag för en liten kommun med mindre än 10 000 invånare.

Läs också: Svält inte ut mindre samhällen.

Läs också: Aldrig bra att flytta för flyttandets egen skull.

Nu är det förstås inte så att kommuner primärt ska förlita sig på att staten ser till att det finns arbetstillfällen. Kommunerna måste själv ansvara för att det förs en politik som syftar till ett bra näringslivsklimat och göra vad de kan för att underlätta för företag som vill etablera sig. Ändå är det positivt att regeringen nu ska utreda om det finns förutsättningar för fler myndigheter att lokaliseras på andra håll än de tre storstäderna.

Vi ska nog inte räkna med att det kommer att innebära någon massutflyttning av myndigheter till landsbygden, det saknas nämligen inte invändningar. Den mest uppenbara är måhända att det kan vara svårt med kompetensförsörjningen på en mindre ort.

I en debattartikel i Dagens Nyheter listar statsminister Stefan Löfven och civilminister Ardalan Shekarabi en rad andra utmaningar: "Det är flera faktorer som behöver vara med i en sådan bedömning: verksamhetens art och omfattning, kompetensbehov, lokalkostnader med mera. Opartiskhet, objektivitet och rättssäkerhet i myndighetsutövningen ska säkerställas."

Även om någon massiv utlokalisering av jobb inte är att vänta så är det i alla fall önskvärt om utvecklingen med att de statliga jobb som redan finns runt om i landet i snabb takt flyttas till större orter avtar.