Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Desperata yrkesförare kräver debatt

Vinterväglaget är uruselt, menar många yrkeschaufförer. Det hyvlas och plogas för lite och resultatet blir fler olyckor och större slitage. I år är det värre än någonsin och man är nu desperata att få till en debatt i frågan.

Skicket på vägarna i Allehandas område är under all kritik - i alla fall vintertid. Det svaret får man om man frågar yrkeschaufförerna. Sen plogning och utebliven väghyvling ger gropiga och spåriga vintervägar vilket ökar olycksrisken och bränsleförbrukningen och gör att transporterna går långsammare.

Nu har situationen blivit så allvarlig att man från chaufförernas sida kräver en debatt.

- Vägarna är samhällets pulsåder. Om vi inte har råd att hålla våra vägar i farbart skick, då kan man ju fråga sig vad vi egentligen har råd med, säger Arne Lindström, busschaufför från Långviksmon.

Arne är en av många som känner att måttet nu år rågat. Men han är noga med att påpeka att han inte vill lägga skulden på de entreprenörer som utför det faktiska underhållsjobbet. Problemet sitter längre upp, menar Arne.

- Allt det här snacket om miljötänkande och nollvision är bara strunt. När vägarna är dåliga drar fordonen mer bränsle. De kan stå och gräva bort stenblock vid sidan av vägen för att rädda liv men vägarna får vara hur dåliga som helst, säger Arne.

Rolf Eriksson kör taxi och trafikerar ofta sträckan centrum-Gideå flygplats. Han märker att tempot dras ner av de spåriga vägarna.

- Vi som kör 10 000 mil om året håller oss ju på vägen men de mindre erfarna har det värre. Ibland kryper ju folk fram för att det är så spårigt, säger Rolf.


HENRIK PERSSON


Webbredaktör:
SOFIA FJÄLLSTRÖM
070-650 66 51