Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desperat hjälpbehov i Filippinerna

Annons

Trycket ökar på Filippinernas regering att skynda på leveranserna till tyfonoffren och röja upp förödelsen.

Människor ska inte behöva se kroppar, kadaver och bråte överallt, säger landets Rödakorschef.

Förtvivlan och kritiken över den försenade nödhjälpen växer i Tacloban. Enligt stadens borgmästare, Alfred Romualdez, dröjer hjälpen för att hjälporganisationer vill skaffa sig en bild av omfattningen innan de går in, information som inte finns tillgänglig.

Det är som vid ett bankrån - det är bättre att alla enheter agerar, säger han.

Romualdez vill ha bort kroppar från gatorna så fort som möjligt, då åsynen av dem gör människor rädda och deprimerade.

Vi behöver en känsla av normalitet. Människor ska inte behöva se kroppar, kadaver och bråte överallt, säger Gwendolyn Pang, generalsekreterare för Röda Korset i Filippinerna.

Många mackägare vars stationer klarat ovädret har också vägrat att öppna, vilket skapat brist på bensin.

Valet står mellan att använda samma bil för att antingen dela ut mat eller samla in döda, säger Romualdez.

Chefen för FN:s humanitära verksamhet, Valerie Amos, säger att hjälpen måste nå de nödställda snabbare.

Läget är förskräckligt. De som har kunnat ta sig därifrån har gjort det. Ytterligare många fler försöker. Människor är i extremt behov av hjälp, sade Amos till journalister i Manila.

Att se till att hjälpleveranserna når ut snabbare har nu högsta prioritet, enligt Amos.

Utbredd plundring av matförråd har rapporterats, trots att soldater placerats ut för att upprätthålla ordningen.

Hangarfartyget USS George Washington är framme i Filippinerna, uppger den amerikanska marinen. Fartyget kommer att ankra strax utanför ostkusten på ön Samar, och är redo att börja hjälpa till med logistik och akut stöd inklusive mediciner och vatten, säger befälhavaren Mark Montgomery.

Hangarfartyget har 5 000 man och över 80 flygplan ombord, liksom utrustning för att rena dricksvatten.

Den amerikanska militären har också börjat förbereda ett sjukhusfartyg för att eventuellt skickas till Filippinerna. Men USNS Mercy ligger i San Diego och beräknas behöva runt tre veckor för att ta sig till Manila.

Storbritannien kommer att skicka det största fartyget i sin flotta, HMS Illustrious, twittrar i dag premiärminister David Cameron. Ombord finns bland annat ett team med medicinska experter och ett transportflygplan. Också örlogsfartyget HMS Daring är på väg med hjälp till Filippinerna.

Japan överväger att skicka upp till 1 000 soldater, flera fartyg och flygplan till Filippinernas hjälp. Det kan bli den japanska militärens största utlandsinsats efter andra världskriget, större än den japanska hjälpsatsningen efter tsunamin.

Den japanska krigsmakten är försedd med stora restriktioner när det gäller insatser utomlands, något som premiärminister Shinzo Abe vill ändra på, bland annat för att matcha Kinas växande inflytande i Asien.

Dödssiffran är fortfarande oklar. Regeringens siffra över antalet bekräftat döda i katastrofen är fortfarande 2 357, en siffra som hjälparbetare räknar med kommer att stiga.

Mer läsning

Annons