Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Despedida Brasil - Farväl Brasilien

Annons

Några galna, fantastiska minuter fick Zlatan Ibrahimovic Sverige att hoppas. Och sedan tomt. Slut. Besvikelse.

Gårdagskvällens ödesmatch var en kamp mellan två giganter. Men Cristiano Ronaldo var mer magisk än Zlatan.

Landets sportkrönikörer är eniga efter förlusten mot Portugal i matchen om en plats i VM. Portugal är bättre än Sverige. Sverige är inte bättre än så här. Inte tillräckligt bra för den fenomenale Ronaldo.

"Cristo Redentor heter den. Jesusstatyn som blickar ut över Rio de Janeiro", skriver Andreas Lidén på Sundsvalls Tidning. Tisdagskvällens frälsare har ett snarlikt namn: Cristiano Ronaldo.

Men den stora skillnaden var trots allt inte den mellan Zlatan och Ronaldo, skriver Aftonbladets Simon Bank. Skillnaden låg i att Portugal gav Ronaldo allt han behövde medan Sverige inte lyckades ge Zlatan något annat än frihet.

När Ronaldo gjorde sina magiska mål var det inte Ronaldo som spelade fram till Ronaldo. Laget gav honom allt han behövde. Samtidigt litade inte Sverige på att tio spelare skulle arbeta fram vettiga bollar till Ibrahimovic - och Zlatan fick mandat att spela fram Zlatan, så att Zlatan skulle kunna göra mål.

"Sverige förlorade inte VM-platsen vare sig i går kväll eller i Lissabon", skriver Erik Niva, också Aftonbladet. "Vi tappade greppet om den i samma ögonblick som Alexander Frei drog upp en lottningskula som det stod Portugal på - och just nu är det rätt poänglöst att sitta och rasa över den saken." Niva anser att förbundskaptenen Erik Hamréns tränargärning innehåller tydliga brister men tror inte att kvalspelet slutat annorlunda med en annan ledare.

Tycker han ska stanna

Dagens Nyheters Johan Esk vill behålla Hamrén:

"Dramat är över. Den galna kvalresan är slut. Ronaldo släckte allt VM-hopp för Sverige. Borde tiden som förbundskapten också vara över för Erik Hamrén? Nej. Att skrika avgå Hamrén är det enklaste som finns. Det gjorde redan de gamla gnagarhuliganerna. Jag tycker att han ska stanna."

Daniel Kristoffersson på Expressen håller med:

"Jag tycker han ska få stanna. Fortsätta bygga vidare på det han byggt upp under de här åren. Skälet till det stavas Zlatan Ibrahimovic. Sättet han fått med sig vår lagkapten och bäste spelare genom tiderna är imponerande. Jag är inte lika säker på att anfallsstjärnan är villig att starta om med en ny förbundskapten."

Gjorde allt han kunde

"Zlatan Ibrahimovic gjorde åtminstone allt han kunde", skriver Svenska Dagbladets Anders Lindblad. "Båda hans mål visade på en styrka och vinnarskalle av lika hög klass som Ronaldo. Skillnaden är att Ronaldo har bättre medspelare överlag. Mötet mellan Portugal och Sverige blev precis den duell mellan Ronaldo och Ibrahimovic som det snackades om på förhand."

Eller med Göteborgs Postens Malin Jonsons ord:

"Medan portugiserna dansade samba i Stockholmsnatten drog Erik Hamrén åt halsduken lite hårdare."

"Despedida Brasil - Farväl Brasilien", säger Norrköpings Tidningar. Och Sverige.

Mer läsning

Annons