Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Designpris till säreget finsnickeri

Annons

En blindskriftskrivare, en motorbåt och en bärbar synt. Årets Design S-pristagare återfinns i ett brett spektrum. Ändå sticker Snickeriet ut med sin utveckling av finsnickeriet.

Modevärlden och den grafiska branschen lyser med sin frånvaro när årets mottagare av Design S, en av landets främsta utmärkelser inom formgivning, har utsetts. Priset, som delas ut av Svensk Form, går till tio produkter, allt från en klassisk ullmatta till en rullstolen.

Bland många industritillverkade inredningsföremål finns också fyramannakollektivet Snickeriets kompromisslösa möbler.

Vi har startat upp helt utanför gällande ramar och regler. Vi är producenter, distributörer, återförsäljare - ja allt. Det här priset betyder att vi har tagits väl emot även av den etablerade branschen, det är skönt, säger Karin Wallenbeck.

Tillsammans med designern Karl-Johan Hjerling står hon för formen och snickarna Gunnar Dahl och Karolina Stenfelt för hantverket. Hittills har fyra möbler skapats, skåpen "Havet" och "Frank", skrivbordet "Verk" och lampan "Fä".

Vi ville använda klassiskt finsnickeri för att få fram något helt nytt, ny design men också nya hantverksmetoder.

Oortodoxa material

I arbetet med skåpet "Havet" har de använt sig av vinkelslip för att få fram rätt yta, i ett annat skåp har plexiglas varit det för finsnickeri oortodoxa materialet.

Den kompromisslösa inställningen gör arbetsprocessen både lång och kostsam. Än så länge är det knappt att det största skåpet går att sälja med vinst (det kostar 75 000 kronor), men snickaren Karolina Stenfelt menar att produktionen går lite snabbare för varje skåp. Hittills har intresset för möblerna varit störst utomlands.

Det får kosta det det kostar. I låset till skrivbordet tyckte vi inte om nyckeln, så vi designade en egen - det hade vi aldrig fått göra med en utomstående producent. Det är fantastiskt att få göra något till hundra procent, säger Karin Wallenbeck.

Mer läsning

Annons