Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Desarmeringsteam framme i Syrien

Annons

Experterna från FN-organet OPCW med uppdraget att desarmera Syriens kemvapen är framme i landet. En konvoj med ett 20-tal FN-fordon tog vid lunchtid experterna, utrustningen och säkerhetspersonal över gränsen från Libanon.

Gruppen ska fullfölja FN-resolutionen som kräver att Syriens kemvapen förstörs. Operationen väntas pågår till mitten av 2014 och bli den mest omfattande och farligaste i sitt slag någonsin.

Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kan Syriens president al-Assad kan komma att tala med mer återhållsamma delar av den syriska oppositionen om parterna möts för fredsavtal i Genève i november.

Jag utesluter inte att den beväpnade oppositionen, så länge den inte står för extremism eller terrorism, mycket väl kan vara representerad, sade Lavrov till reportrar.

Ryssland är tveksamt till om västmakterna kan övertala den syriska oppositionens representanter att delta. Mötet är planerat till mitten av november men FN:s Syriensändebud Lakhdar Brahimi har sagt att det inte är "till 100 procent säkert" att tidsramen kan hållas, och hänvisat till splittringar inom rebellgrupperna.

Aktivistorganisationen Människorättsobservatoriet, med bas i Storbritannien, säger att minst 115 000 människor har dödats i Syrien under två och ett halvt års inbördeskrig. I september dödades 5 000, enligt organisationen.

Av dem som dödats beräknar Människorättsobservatoriet att 47 000 har varit soldater och milis trogen president Bashar al-Assad. Omkring 23 000 rebeller och desertörer har dödats, skriver Reuters.

Inbördeskriget har krävt fler än 41 000 civila dödsoffer, 6 000 av dem barn.

Organisationen beräknar dödssiffrorna på foton och filmer av dödsoffer, kombinerat med intervjuer med familjer, aktivister och medicinsk personal.

Mer läsning

Annons