Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Deras timing var suverän"

Bröderna Rongedal är på julturné genom vårt avlånga land. I måndags kväll gästade de Ytterlännäs kyrka i Bollstabruk. Tillsammans med Ytterlännäs kyrkokör stod de för den traditionella julkonserten, som också i år lockade många besökare.

Bröderna Rongedal kommer från Molkom, en liten ort i Värmland, som är ungefär lika stor – eller lika liten - som Bollsta.

– Det är som att komma hem, sa Henrik Rongedal, eller om det var Magnus.

De två är ju tvillingar, och lika varandra som bär. Samma frisyr, samma skägg, samma glasögon, de var också båda klädda i svarta kavajer. Färgen på byxorna och skorna var dock olika, vilket gjorde det möjligt att skilja dem åt, om man visste från början vem som var vem.

De låter också ganska lika, med ljusa röster, även om den ena – Henrik eller Magnus? - är en aning mörkare.

Det showades inte så mycket, det skulle inte passa sig för en julkonsert, utan bröderna bjöd på ett varierat program med traditionella julsånger, psalmer och visor, men också mer populära sånger, framför allt det de kallar för amerikanska klassiker som The Christmas Song, med skönt swing, och mysgospel som O Holy Night. Över huvudtaget lät mycket av brödernas repertoar som just gospel, väldigt innerligt och samtidigt stämningsfullt.

Bröderna kompletterar varandra på ett intressant sätt, det är som om de sjöng var för sig men ändå tillsammans. De är naturligtvis mycket samspelta. Mer förvånande var hur skickligt kören hängde med i svängarna, deras timing var helt suverän, man kunde nästan tro att de hade repeterat med Rongedals under en längre tid.

Ytterlännäs kyrkokör under ledning av Ulla-Marie Nilsson ska ha all heder av sitt framträdande. Dels som kör bakom de skickliga bröderna Rongedal, men lika mycket för sina harmoniska men ändå kraftfulla framföranden av psalmer och julsånger.

Kvällens musiker var med den äran Per-Åke Stockberg, Per Nordgren, Daniel Jonsson och Olle Söderlind.

En eloge också åt Lions från Nyland som lyckades skapa ordning och reda i kaoset på parkeringen framför kyrkan.

TEXT & FOTO: GREGOR FLAKIERSKI