Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Denna kungliga hälsokommuniké presenteras av ICA

Det brukar sägas att svensk idrottsrörelses historia är dess konungars och överstars, men det är prinsarna som gjort det största avtrycket.

Det brukar sägas att svensk idrottsrörelses historia är dess konungars och överstars, men det är prinsarna som gjort det största avtrycket. Det finns en lång tradition av att prinsarna beskyddar, stöttar och ibland deltar som aktiva och ledare i evenemang och organisationer. Utan dåvarande kronprinsen Gustaf Adolf (senare kung Gustaf VI Adolf) hade det blivit svårt att genomföra OS i Stockholm 1912 och hans ordförandeskap för Riksidrottsförbundet under organisationens första 30 år anses ha varit viktiga. Hans äldste son, OS-ryttaren kronprins Gustav Adolf (nuvarande konungens pappa), tog över sin fars roll som ordförande i Riksidrottsförbundet 1933 och innehade posten till sin död 1947. Då fick lillebror, prins Bertil, ta över… Ja, ni ser mönstret.

Dagens idrottsprins heter så klart prins Daniel (ledsen, prins Carl Philip, men lite banracing räcker inte). Med sitt personliga engagemang, sin utbildning (fritidsledarutbildning med idrottsinriktning på Lillsveds idrottsfolkhögskola) och sin yrkeserfarenhet (det var i egenskap av personlig tränare som Daniel Westling lärde känna kronprinsessan Victoria) är han som klippt och skuren för idrottsprinsuppdraget. Han gör det bra också, uppbackad av en skicklig stab på hovet och näringslivets höjdare. När till och med Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida ("Prins Daniel gör rätt klassanalys" av Jonna Sima, 12/9) hyllar prinsen för den intervju han gjorde i lördagens Nyhetsmorgon i TV4, då kan hovmarskalk Karolin A. Johansson känna sig rätt nöjd.

Intressant nog är det dock ingen som tycks reagera över hur prins Daniel kanaliserar sitt engagemang. Det saknas verkligen inte organisationer som arbetar med prins Daniels hjärtefråga, att få barn och ungdomar att röra på sig. Den svenska idrottsmodellen är som bekant uppbyggd kring ideellt engagemang i föreningar och förbund, och prinsen skulle givetvis ha kunnat samarbeta med eller gjort sig till ambassadör för Riksidrottsförbundet (för vilket svärfar kungen är beskyddare) eller något av de 71 specialidrottsförbund och 20 000 idrottsföreningar som ingår RF.

I stället väljer hovet stiftelseformen, eller ”icke-vinstdrivande organisation” som man hellre väljer att kalla det. Prins Daniel nya folkhälsoinitiativ GEN-PEP har inte medlemmar utan ”founding partners” (bland annat Telia, ICA och H&M-familjen Erling Perssons Stiftelse), ”knowledge partners” (Folkhälsomyndigheten, GIH och Karolinska Institutet) och ”supporting partners” som konsultföretaget McKinsey och advokatbyrån Mannheimer Swartling. Sedan finns det partners som ska ”driva initiativ inom ramen för GEN-PEP”, exempelvis H&M, ICA, Telia, TV4 (intervjun i Nyhetsmorgon var så klart inte en del av GEN-PEP) och prins Daniels första stiftelse En Frisk Generation. En stiftelse där Mekonomen och – ja, så klart – ICA är de två främsta finansiärerna (i stiftelsens styrelse sitter både den före detta och nuvarande koncernchefen för matvarujätten). Det fackliga perspektivet saknas dock inte; på stiftelseförordnandet satte, förutom koncerncheferna för Mekonomen och ICA, även dåvarande LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin sitt namn.

Spelar då detta någon roll? Huvudsaken är väl att goda krafter samlas för att få våra alltför stillasittande barn och ungdomar att röra på sig och äta lite nyttigare? Och den kungliga glansen vill som bekant både ideella organisationer, myndigheter, storföretag och politiker sola sig i, så när prinsen kallar, då kommer man.

Att prins Daniel mer eller mindre sågar den svenska föreningsmodellen – på hemsidan för En Frisk Generation markeras det redan på startsidan att ”Vi är inte en idrottsförening. Vi är inte en klubb med medlemsavgift. Vi är inte kortsiktiga eller bara för barnen.” – är dock intressant och säger väldigt mycket om vår samtid, där nätverk och partners trumfar föreningar, ideellt engagemang och medlemskap.

Prins Daniels olika hälsoprojekt säger också en hel del om monarkins starka ställning i landet och hur svårt det är att säga nej när hovet kommer med en propå.

Ett tydligt exempel är att Karin Mattsson Weijber sitter i styrelsen för En Frisk Generation.

Hon tog plats i styrelsen för En Frisk Generation, som inte är en sådan där kortsiktig idrottsförening som tar ut medlemsavgifter, samtidigt som hon hade ett annat, rätt så tungt, uppdrag med idrottskoppling, nämligen ordförande för Riksidrottsförbundet...