Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dencik spelar Thomas Quick i ny film

Annons

Thomas Quicks liv ska bli film.

Manuset bygger på Hannes Råstams bok och huvudrollen görs av David Dencik.

Jag har ju spelat riksbusar förr och det här är en otroligt komplex och spännande roll, säger han till TT Spektra.

Thomas Quick, eller Sture Bergwall som han heter i dag, är föremål för en ny svensk thrillerfilmatisering. Upphovsmännen är skådespelaren David Dencik och filmproducenten Helena Danielsson som tillsammans med journalisten Mattias Göransson och den litterära agenten Leyla Belle Drake precis startat processen att göra Hannes Råstams uppmärksammade bok till film.

Det började faktisk med att jag fick höra att jag var så lik Thomas Quick. Det tände något inom mig, det är ju en drömroll för vilken skådespelare som helst. Så småningom kontaktade jag Helena och så förvärvade vi rättigheterna till historien, säger David Dencik, som för dagen är inhyst med de övriga på ett hotell i Stockholm för att diskutera det nya projektet.

Jättesatsning

Det kan bli tv-serie, det kan bli film, det kan bli både och. Klart är att det blir ett stort projekt, med en budget på mellan 50-80 miljoner kronor kronor. - Det är ett otroligt lustfyllt projekt som nu ska få växa fram organiskt. Vi börjar nu med att ta fram synopsis och förvandla det fantastiska materialet till en dramatiserad historia. Det är "beyond swedish crime", säger Helena Danielsson.

Än så länge är arbetsnamnet "Fallet Thomas Quick - att skapa en seriemördare" och tanken är att inspelningen ska starta någon gång kring årsskiftet 2014-2015. Sture Bergwall själv är positiv till filmatiseringen och har varit i mailkontakt med David Dencik.

Han är en skattkammare av detaljer och jag tror att han kan bli en hjälp för mig i mitt arbete som skådespelare, säger Dencik.

Fiktion och verklighet

En annan viktig person i filmatiseringen är naturligtvis journalisten Hannes Råstam, men vem som ska spela honom eller någon av de andra verkliga personer som förkommer i historien är ännu inte klart. Den lilla arbetsgruppen är dock inte orolig för att trassla in sig i en liknande debatt om gränsdragning mellan verklighet och fiktion som har präglat filmhösten i och med Mikael Marcimains "Call girl".

Nej, den film du tänker på har ju lagt till en anklagelseakt som inte funnits där från början. Vi följer bara boken och den har klarat sig utan något prat om förtal, säger Mattias Göransson.

Konkurrentfilm

Detta är inte den enda spelfilmen om Thomas Quick som är på gång. Som TT Spektra tidigare rapporterat har den svenska filmaren Agnieszka Lukasiak tillsammans med ett par brittiska filmbolag ett internationellt Quick-projekt på planeringsstadiet. Den filmen har titeln "Repent" och ska utspelas utifrån en kvinnlig undersökande journalists perspektiv. Agnieszka Lukasiak har dock inte rättigheterna till Hannes Råstams bok och har inte Sture Bergwalls välsignelse.

Det projektet har inget med oss att göra och jag tror inte att det blir av, säger Helena Danielsson.

Mer läsning

Annons