Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den västerländska livsstilen dödar planeten om den blir norm för hela världen

Annons

Svensk klimatdebatt präglas av västerländsk klimategoism. ”Våra” forskare och debattörer verkar helt eniga om att de livsstilsförändringar som vi (mänskligheten) måste vidta är att sluta äta kött och dra ned litet på flygresandet i väntan på elflygplan. Bilåkningen klarar vi med elbilar och med bättre sophantering, återvinning och klimatsmart digitalisering så kan vi fortsätta att leva som förut!

I en färsk forskningsrapport, som bland annat undertecknats av klimatforskaren Johan Rockström, rekommenderades global veganism. Fem kilo rött kött per person och år löd budskapet, idisslarnas metan står nämligen för cirka fem procent av växthuseffekten. Visst kvarstår 95 procent av utsläppen, men nog är det möjligt att helt befria Sverige, Europa och Nordamerika från idisslare.

Problemet är att cirka 80 procent av nötkreaturen finns i Afrika och Asien, där några kor per familj utgör proteinkällor för hundratals miljoner fattiga småbönder. Indien, som hamnar på den rekommenderade köttmängden, har över 200 miljoner kor! Per capita har Sverige och Indien ungefär lika många, men kan vi verkligen gå före som ett gott exempel och uppmana indier att som vi ”go vego” och slakta sina heliga kor?

Om vi nu inte kan ta ifrån fattigbönderna i tredje världen deras djur, men lyckas ”veganisera” de rika länderna, så minskar klimatpåverkan med bara en procent! Knappast planetens räddning!

Flyget står för fem procent av klimatpåverkan och ökar snabbt. Med tanke på att de fattigaste miljarderna knappast flyger alls vore en reduktion i likhet med köttätandet logisk – kanske skulle någon långresa under livet vara hållbart!

Märkligt nog verkar forskarna vara betydligt försiktigare här; i radioprogrammet ”Klotet” nöjde sig KTH-forskarna med en svensk trettioprocentig minskning. Flygplan drivna på biobränslen och el ska säkra solresorna. Knappast en besparing då vi ju måste tillåta att resandet ökar; alla världsmedborgare ska väl kunna flyga lika mycket/lite som vi svenskar? Batterierna är tunga; många plan blir det!

Elektriciteten som ska driva framtidens flygplan och bilar produceras idag fossilt till 65 procent. Ohyggligt många solceller och vindkraftverk måste byggas, inte bara för att ersätta det fossila utan också för att möta en enormt ökad efterfrågan.  

IT har hittills undgått våra klimatforskares argusögon, någon reduktion i stil med köttätandet har inte presenterats. Tvärt om verkar digitaliseringen ses som något klimatsmart.

I en DN-artikel av Kristoffer Ahlström krossas myten; världens dataanvändning orsakar lika stora utsläpp som flyget och prognostiseras att om några årtionden att stå för en fjärdedel av klimatpåverkan. Det finns inga gratis luncher och ännu fler solceller blir det!

Den västerländska livsstilen dödar planeten om den blir norm för hela världen. Att forskare och miljödebattörer i de rika länderna hänger sig åt greenwashing är väl bara naturligt, men inte räddar det världen.

Stefan Engström

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons