Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den totala friheten – följ med på snöskor genom nationalparken

Den totala friheten.
Det är en bra beskrivning på känslan när du ger dig ut bland snötyngda granar i gammelskogen – med snöskor på fötterna.
– Det är ett fantastiskt sätt att ta sig fram, även på platser där det är svårt att åka skidor, säger Anna Carlemalm.

Tillsammans med Patrik Bylund jobbar hon på Naturum Höga kusten, vid Skulebergets fot mitt i världsarvet.

Vi följde med dem ut på en snöskovandring i Skuleskogens vackra nationalpark.

Organiserade snöskovandringar ordnas på många håll i Norrland. I just Skuleskogen arrangerar Naturum ett par vandringar längre fram i vinter, likaså Friluftsfrämjandet.

Ett annat exempel är storsatsningen på Höga kusten winter classic. En helg som brukar locka ett par hundra personer att vandra genom nationalparken.

Det har blivit en riktig boom för snöskovandring de senaste åren. När vi provade att anordna vandringar för ungefär tio år sedan kom bara enstaka personer. Nu är det massor av friluftsintresserade som hör av sig, säger hon.

Hon tror att förklaringen är att snöskovandring fått mer uppmärksamhet i media på senare år.

En stor fördel med snöskor är också att det är ett förhållandevis enkelt sätt att ta sig fram, betydligt enklare än att lära sig åka skidor om man aldrig gjort det.

– En del använder stavar också när man snöskovandrar. Det underlättar för balansen och kan vara bra i kuperad terräng. Jag gör det själv, säger Patrik Bylund som brukar guida vandrare i nationalparken.

Han påpekar också att man vid planering av en vandring måste tänka på att det inte går lika snabbt att gå med snöskor som på barmark.

– Det beror förstås på hur kuperat det är och vilken snö man vandrar i. Men det handlar om kanske halva hastigheten, ett par kilometer i timmen.

Smidigast är det om man slipper för tjock nysnö, även om det är vackert att i pudersnö att vandra fram i obanad terräng.

– Skare kan vara enklast att gå på om det inte är för halt, då behöver man snöskor med en form av dubbar.

Den som inte vill skaffa egna snöskor brukar kunna hyra sådana för någon hundralapp, bland annat av Friluftsfrämjandet.

– Vill man köpa egna snöskor så får man bra sådana för en prislapp på 1 500-2 000 kronor, säger Anna Carleman.

Moderna snöskor brukar ha en bindning som gör att man kan välja om hela skon ska sitta fast eller om hälen ska vara lös.

– Det är lite av en smaksak vad man föredrar. Är det inte så djup snö så brukar jag ha hälen lös, för då kan man skjuta skorna framåt. I riktigt djup snö när man sjunker ner kan det vara lättare när hälen sitter fast, säger Patrik Bylund.

Anna Carleman tillägger att vid lägerplatsen är det också bäst om hälen sitter fast. Då är det enklare om man går åt sidan eller vill kliva baklänges.

– Har man hälen fri går det inte att kliva bakåt, då ramlar man lätt.

Ett tips är också att klä sig som vid normal friluftsaktivitet utomhus vintertid. Kläder enligt flerskiktsprincipen och framför allt rejäla kängor som sitter fast och ger stadnga på snöskorna.

Sedan finns en sak till man absolut inte får glömma.

– Fika är ett måste även för en kort tur!

■■ För mer nyheter från Ångermanland varje dag – följ Allehanda.se på Facebook.