Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska modellen håller än, trots angrepp

TCO:s reklamfilm "Like a Swede" visar att den svenska modellen är något att vara stolt över.

Annons

Brittiska The Economist utsåg i fjol Norden till världens "nästa supermodell". Den ansedda tidskriften hyllade ett samhällssystem som bygger på samförstånd mellan arbetsgivare och fack, och förtroende mellan stat och medborgare.

Men den svenska modellen är utsatt för hot och nedmontering. Högeralliansen har medvetet försvagat fackens ställning och rubbat balansen till arbetsgivarnas fördel.

Moderaterna håller emot förändringar i Las (lagen om anställningsskydd), men andra partier i alliansen förespråkar både uppriven lagstiftning och sänkta ungdomslöner. Svenskt Näringsliv och enskilda företagare utmålar också trygghetslagarna som ett stort problem.

Men lagarna, kollektivavtalen och samförståndet har byggt Sverige starkt. Konsekvenserna av en avskaffad anställningstrygghet skulle vara förödande.

Om jobbet hängde på arbetsgivarens personliga godtycke skulle vi få rädda medarbetare, och rädda människor vågar inte satsa på att bilda familj eller flytta. Det skulle påverka landets utveckling och konkurrenskraft i negativ riktning.

I Sverige har vi under mer än 80 år träffat breda överenskommelser, både på arbetsmarknaden och i politiken. I stället för att ständigt söka konflikt har parterna hittat kompromisser, som fört landet framåt.

Kunskapen om hur svenska partsmodellen och arbetsmarknaden fungerar är dock dålig, inte minst hos ungdomar som fått sitt första jobb. Borgerliga medier har propagerat för att facket är dåligt. Individualismen har tagit över som livsstil.

TCO vill ändra på det och väcka intresset för den svenska modellen. De gör det genom kortfilmen "Like a Swede", som är en riktigt skön tankeväckare.

Tjänstemännens Centralorganisation har helt enkelt flyttat över den svenska lagstiftningen och kollektivavtalens fördelar till en rik knös i Beverly Hills i Kalifornien. Mannen har provat allt, men har till slut fastnat för svensk karma: du gör gott och får gott.

Så han njuter av sex månaders föräldraledighet med 90 procent av lönen. Han utnyttjar friskvårdsbidraget, som finns med i kollektivavtalet. Och en dag i månaden leker han svensk pensionär med tjänstepension, som han också fått genom kollektivavtalet.

Förmånerna har inte kommit med automatik. En hård facklig kamp ligger bakom, men också kompromisser med arbetsgivarorganisationer som har förstått vikten av att ge och ta.

Det är först när vi besöker andra länder som vi inser vilket bra och välfungerande land vi lever i. Visst finns det problem och de senaste årens utveckling har inte varit särskilt positiv när balansen har rubbats.

Men ändå, det är inte fel att leva som en svensk. Tack TCO för den påminnelsen.