Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den stekande framtid är vår

Sydeuropa får ökenklimat och själva kan vi säga hej svejs till snön. Så kommer framtiden att se ut - och den är inte så långt borta som vi gärna vill tro, enligt klimatexperter.

- Man räknade med att Nordpolsisen skulle smälta om 100 år. Sen insåg forskarna att det nog var om tio år, eller kanske snarare fem, säger Martin Hedberg, meteorolog på Swedish Water & Climate Centre.

Han var en av föreläsarna på Västernorrlandsdagen, som Länsförsäkringar anordnade igår för politiker, offentlig förvaltning och näringsliv på tema miljö och klimat.

Enligt Martin Hedberg räcker det inte med att byta glödlampor och handla miljövänligt för att hindra den skenande klimatförändringen.

- Vi måste framförallt sluta göra fel. Det räcker inte med att sluta släppa ut växthusgaser, vi måste ta bort dem. För till slut tar naturen själv över förändringarna, även om människan slutar knuffa på. Och när det sker, kan vi bara stå och titta på, säger han.


ANNA WIKNER
070-650 77 02