Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den nya kärnkraftstekniken kommer helt förändra förutsättningarna

SLUTREPLIK.

Svar till Bertil Böhlin, "Vindkraften är ett bättre alternativ" och Lennart Söder, "Olyckligt att det sprids äldre missuppfattningar om vindkraft", Ordet fritt 29 mars.

Bertil Böhlin fortsätter att komma med ogrundade påståenden.

Fel 1: Självklart måste gammal teknik så småningom ersättas med ny men billigast och miljömässigt bäst är att uppgradera/ersätta befintlig kärnkraft med ny kärnkraft. Många av reaktorerna är redan uppgraderade. Anser Böhlin att vi inte kan ha vindkraft om cirka 20 år när de verk som nu byggs ska ersättas?

Fel 2: Jag hänvisar till faktisk kostnadsutveckling. EU-projektet CASES med flera studier visar att ny vindkraft är dubbelt så dyr som ny kärnkraft. Dessutom tillkommer enorma kostnader för anpassning av elsystemet till vindkraft.

Fel 3: En betydande del av energin och nästan hela effekten från den tyska kärnkraften ersätts med fossilkraft. Energiewende är nu ett stort problem för Tyskland.

Fel 4: Böhlins påstående om koldioxid är fel. LCA-beräkningar visar att vindkraft ger flera gånger mer koldioxid/kWh än kärnkraft (titta på Vattenfalls miljödeklaration av el). Dessutom tillkommer utsläpp från nätombyggnader, balanskraft med mera.

Fel 5: Har Böhlin kompetens för att döma ut Vetenskapsakademin? Att vindkraften ännu inte skapat alltför stora problem beror ju på att en stor del av kärnkraften fortfarande finns kvar och att en stor del av den planerade vindkraften ännu inte är i drift.

Fel 6: Även Böhlins tidigare påstående att det alltid blåser mest på vintern är fel. Kalla dygn är det i princip vindstilla men även medelvinden verkar vara lägst i januari-februari (de år jag hittills granskat).

Lennart Söder anser att KVA har fel om vindkraftens ekonomiska andel av elproduktionen. Att vi nu har mer beror på subventioner till vindkraft och straffskatt på kärnkraft, inte för att KVA:s analys var fel.

Söder gör sken av att reaktorernas livslängd sjunkit. Att de tas ur drift i förtid beror inte på livslängden utan på att straffskatten höjts. Kostnader för ny elproduktion påverkas i hög grad av politiska förutsättningar och där har vi olika referenser. Nu byggs ny kärnkraft i stor omfattning, vilket sänker kostnaden, och ett KTH-anknutet företag ska offerera runt 30 modulbyggda reaktorer av typ IV-G.

Den nya kärnkraftstekniken kommer att helt förändra förutsättningarna. Som Söder säger: Det gäller att ta till sig ny kunskap (även beträffande vindkraftens underskattade miljökonsekvenser).

Per Fahlén

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel