Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den norrländska inbundenheten

Hilding Kvist är en i högsta grad påhittad person. Han är en skapelse av poeten Thomas Tidholms fantasi. Men trots att han enbart är en chimär framstår han som påtagligt handfast, rent av reell.

Tidholm som sedan årtionden bor i Hälsingland, i Ljungans dalgång, har med åren fastnat, och tagit till sig sättet att tänka och uttrycka sig. Åtminstone att döma av det han skriver.

Den fiktive Hilding Kvist minns genom Tidholms penna sitt liv, sina vedermödor, motgångar och strider. Men även vissa glädjeämnen, även om han knappt märkte dem då de fanns.

Lyckligaste tiden i livet/måste ha varit då jag inte visste om det.

Som ångermanlänning, uppvuxen med mjölkseparatorn i kallskafferiet, känns miljöerna hemtama. Jag kan rentav lukta björkveden från kökets vedspis, det är dit han flyttar sedan frun övergivit honom. Alla andra rum har blivit obeboeliga av det hon inte längre städar bort.

Utan kvinna förlorar mannen sin vana/Han vet ej längre vad som är viktigt/alltså är ingenting viktigt/och därav belamras köksbänken/bordet, golvet, farstun/allt

Men även för en stadsbo, eller sörlänning, torde Tidholms figur Kvist erbjuda både förnöjelse och tragik. Och tänkvärda passager. För med sitt knapphändiga uttryckssätt, sitt molokna accepterande av tillvaron, personifierar Hilding Kvist så många människor som både funnits och finns. Tidholm skriver fram alla dem som inte lyckades, alla dem som velat ha ett annat arbete men ändå stannade kvar, alla dem som fortsatte leva fast det kändes onödigt och svårt. Och han gör det genom att skapa figuren Hilding Kvist.

Den israeliske författaren Amos Oz skriver i "En berättelse om kärlek och mörker" om hur han till slut förstod att det verkligt universella var det som hände de små och obetydliga människorna i den lilla obetydliga världen. Först när Oz insett den lilla världens storhet lyckades han skriva skönlitteratur. På samma sätt arbetar Tidholm.

Genom korthuggna fraser, felaktigt använda ord och en ordföljd som ibland ter sig Enquistsk fångar han den svenska och norrländska inbundenheten, och skriver därmed fram en människa som kan förstås varifrån som helst.

Anita aktiv i föreningar./Äktenskapet lider mot sitt slut/Sommaren för den delen också/En räv kom och gick här en morgon/med våran katta släpande... Funderar nu ofta på emigration/då det mesta här tycks svårartat och/utsiktslöst.

Maria Hamberg

Hilding Kvists minnen

Thomas Tidholm

lyrik

Wahlström & Widstrand