Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den genetiskt viktiga vargen är tillbaka

/

Den genetiskt viktiga rysk-finska varg som två gånger flyttats med helikopter från renbetesområdet mellan Jämtland och Västernorrland söderut är tillbaka i Västernorrland.
Det avslöjas nu av DNA i ett spillningsprov.
– Provet togs i slutet av september och nu har vi fått provsvar och ser att det är samma varg, säger rovdjurskonsulent Gunnar Ledström på länsstyrelsen.

Annons

Tidningen Ångermanland har tidigare berättat om vargen vars arvsanlag anses mycket viktiga. Dess gener kan bidra till att minska den kraftiga inaveln av vargstammen, eftersom vargen kommit vandrande österifrån.

Det är för att förhindra skador för rennäringen och för att värna dess gener som Naturvårdsverket två gånger flyttat den med helikopter, något som kostar ungefär 300 000 kronor per gång.

Men efter två flyttar tog man bort sändaren den burit på eftersom naturvårdande myndigheter anser den utsatts för nog mycket sådan spårning och mänsklig kontakt. Därför har Naturvårdsverket inte vetat var den hållit till.

– Vi har haft en del indikationer i höst på folk som säger sig ha gjort synobservationer i området mellan Junsele och Västerbottensgränsen.

När några privatpersoner så hittade spillning som såg ut att komma från varg kallade man på länsstyrelsens personal som tog prover på avföringen.

Den här gången har vargen heller inte ställt till några problem.

– Den har inte angripit några hundar och har heller inte tagit några renar, vilket det i och för sig heller inte fins i det området den här årstiden.

Gunnar Ledström berättar att han har personal som nu kommer att bege sig till området så fort det är möjligt att spåra vargen, för att se hur den rör sig och om det handlar om en fast etablering.

Det finns också tecken på varg i Medelpad, i Ånge. Men man kan inget säkert säga så länge det inte går att spåra djuren.

Annons