Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Den första tranan har anlänt

Den ensamma tranan som övervintrat vid Hornborgasjön har äntligen fått sällskap. I torsdags singlade vårens första trana ner från skyn mot Trandansen.

- Den kom på eftermiddagen på hög höjd och fällde just utanför Trandansen, precis som de ska, säger Clas Hermansson, ornitolog vid Hornborgasjöns fältstation till Sveriges Radio Skaraborg.

Tranan tillhör de så kallade förtrupperna. Det är lokala, häckande tranor som varje år är först på plats vid sjön som samlar tiotusentals tranor. Förra året sattes rekord då sammanlagt 13 900 långbenta fåglar räknades in av fågelskådare på platsen.

- Man kan inte åka hit och räkna med att se ett hav av tranor de närmaste dagarna, men enstaka fåglar finns här, säger Clas Hermansson till radiokanalen.

De första tranorna på väg till sjön siktades för två veckor sedan i Vårgårda i västra Götaland. Varje år kommer mellan 150 000 och 200 000 besökare till Hornborgasjön för att se på trandansen.


/Allehanda.se