Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Den femte Beatlen" George Martin död

Han insåg tidigt The Beatles storhet och gav dem skivkontrakt. Det nära samarbetet gav honom smeknamnet "Den femte Beatlen" och han låg bakom 30 listettor i Storbritannien och 23 i USA.
Producenten George Martin har gått bort, 90 år gammal.

Nyheten om George Martins bortgång rapporteras av flera medier och Beatlestrummisen Ringo Starr skriver om sin forne producent på Twitter:

"Gud välsigne George Martin. Frid och kärlek till Judy och hans familj. All kärlek från Ringo och Barbara. George kommer att bli saknad. Tack för all din kärlek och vänlighet, George".

Martin var chef för skivbolaget EMI:s etikett Parlophone Records när han gav ett skivkontrakt till den unga Liverpoolkvartetten The Beatles 1962. Det var på hans inrådan som gruppen ersatte den dåvarande trummisen Pete Best med Ringo Starr. De följande åren skulle George Martin och The Beatles komma att rita om kartan för popmusik med album som "Revolver", "Sgt Pepper's lonely hearts club band" och bandets självbetitlade album som är mer känt som "The white album".

Martin blev flerfaldigt Grammybelönad och är även en av få producenter som haft listettor under tre eller fler decennier i rad. Han adlades i Storbritannien 1996.

Musikjournalisten Stefan Wermelin beskriver Martin som en "mycket seriös" popproducent, med bakgrund i bland annat klassisk musik.

– I honom fick Beatles en producent som kunde läsa noter, vilket underlättade eftersom de inte kunde det själva, säger Wermelin.

– Han var den där trevliga farbrodern som tog hand om Beatlarna, höll dem i handen och lotsade dem igenom skivinspelningens mysterier.

Den brittiska popvågen på 60-talet föraktades av många och kallades "brittiskt oväsen", men Martin hade fördomsfri inställning till musik, och det lade grunden till ett nära samarbete mellan honom och gruppen.

– Han var intresserad av sitt jobb, som en bra producent ska vara. Han ville prata om musik och brydde sig inte så mycket om allt runt om.

Wermelin lyfter fram "She's leaving home" från 1967 års "Sgt pepper" som ett av George Martins största enskilda ögonblick, med sitt stora orkesterarrangemang.

– Men du kan ta vilken Beatles-låt du gillar som helst, han producerade dem i stort sett allihop.

Utöver The Beatles samarbetade George Martin även med artister som Ella Fitzgerald, Shirley Bassey och Gerry & The Pacemakers. George Martin låg också bakom nyinspelningen av Elton Johns "Candle in the wind" efter prinsessan Dianas död 1997.