Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Demonstrationen i gång i Köpenhamn

Miljöorganisationen Jordens vänner var först ut bland klimatdemonstranterna på lördagen i Köpenhamn. Tusentals slöt upp för att enligt planerna "välla fram som en flodvåg genom staden".

Trots det kalla, klara och soliga vädret i den danska huvudstaden var många av Jordens vänners demonstranter klädda i blå regnkappor och försedda med gröna fanor, rapporterar TT:s utsända som också beskrev stämningen som positiv.

På fanorna står det skrivet "klimaträttvisa" på en mängd språk.

"Den mänskliga flodvågen", som ackompanjeras av visselpipor och sambatrummor, går sedan vidare mot Christiansborg, det danska folketingets byggnad, där lördagens stora demonstration startar senare.

En av dem som väckte fotografernas största entusiasm var Bosse Persson från Malmö, som klätt ut sig till en gammaldags tomte.

Julen är absolut en klimatfråga, sade Persson och uppmanade alla att av klimatskäl hålla igen på konsumtionen i julhandeln.

På olika ställen runt om i Köpenhamn visiterar polisen utvalda personer på väg mot den stora klimatdemonstrationen. Även vid Christiansborgs Slotsplads där demonstranterna samlas genomförs visiteringar, rapporterar TT:s utsända.

En reporter och en fotograf från norska Dagbladet hörde till dem som stoppades. Polisen tog gasmasker och hjälmar ifrån dem.

Det är sinnessjukt och det medför en extra risk för oss i vårt arbete, sade reportern Torbjörn Grönning till nyhetsbyrån Ritzau.

Vid lunchtid hade sex personer anhållits, varav två för överträdelse av vapenlagen, en för haschinnehav och resten för överträdelse av polislagen.

Samtliga de 75 personer som greps i samband med fredagens demonstration har släppts, men några av dem har utvisats från Danmark.