Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstration mot rå ton på nätet

Annons

I dag demonstrerade knappt 100 personer under parollen "Vägra kallas hora" efter de inlägg på sociala medier som utlöst oroligheter i Göteborg de senaste dagarna. Polisen var där, men stämningen var lugn.

Gruppen "Vägra kallas hora", som beskriver sig själv som en socialistisk ungdomsorganisation, började arbeta mot sexuella trakasserier i slutet av 1990-talet.

Det är på tiden att en konstruktiv manifestation sker i stället för att jaga användare på sociala medier som spridit fula och äckliga rykten. Nätmobbningen har eskalerat och tagit sig ut på gatorna. Mycket kunde ha förhindrats här i Göteborg men många av oss vuxna agerade för sent, säger den 28-åriga demonstranten Dana till TT.

En 17-årig flicka, som mot sitt nekande misstänks ligga bakom kränkande inlägg om unga flickor på sociala medier, vilket startade upplopp under tisdagen och onsdagen, befinner sig fortfarande på hemlig ort. Hon är skäligen misstänkt för grovt förtal.

Hon och hennes familj kunde inte vara kvar. De måste se till sin säkerhet, säger flickans advokat Peter Gillberg till TT.

Polisen tror att fler anmälningar om förtal kommer att komma in.

Det har ju öppnats nya konton och nya publiceringar har skett. Det finns fler händelser som dykt upp. Inte bara i Göteborg, säger Stefan Gustafsson, presstalesman för polisen. Men dokumentationen är omfattande. Det kräver mycket arbete att kunna identifiera en gärningsman för att kunna delge denne misstanke. Det görs inte på en dag - det kan ta flera månader, säger Stefan Gustafsson.

Plusgymnasiet, en av de upploppsdrabbade skolorna, kastade om i schemat i dag och lade in undervisning om sociala medier.

Mer läsning

Annons