Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter ockuperar departement

Annons

Tusentals thailändare fortsatte i dag att demonstrera i huvudstaden Bangkok och ställa krav på premiärminister Yingluck Shinawatra och hennes regerings avgång.

"Ut med er", skanderade omkring 30 000 demonstranter, övervakade av kravallpolis.

Över 1 000 demonstranter har tagit sig in i och ockuperar finansdepartement. Lika många har tagit sig in på utrikesdepartementets område, uppger vittnen för Reuters.

Demonstranterna vid utrikesdepartementet lyfte bort huvudgrinden dit och körde in en bil samt en stor lastbil, som skulle användas som en sorts scen, enligt vittnesuppgifter till Reuters.

Ledare för demonstranterna sade att de ockuperar området och tänker stanna där under natten.

Protestledare ska ha manat demonstranterna att även inta andra regeringsbyggnader.

Demonstranter ska också ha tagit sig till arméns högkvarter och andra institutioner, för att uppmuntra statsanställda att ansluta sig till protesten.

Hundratals regeringskritiska demonstranter har även samlats utanför informationsdepartementet, berättar vittnen.

Besökare uppmanas att iaktta försiktighet och undvika stora folksamlingar och demonstrationer så att man inte blir indragen i något. Man bör också hålla sig informerad om utvecklingen via lokala myndigheter och medier, säger Lena Tranberg på utrikesdepartementets presstjänst.

Den svenska ambassaden i Thailand uppdaterade sin hemsida med samma information vid sex-tiden i morse svensk tid. Där finns också listat ett antal platser där demonstrationer förekommit i dag.

Ving och Fritidsresor uppger att deras resenärer inte påverkats av protesterna i Bangkok men att man följer utvecklingen. Ving har gäster som flyger in via Bangkok men dessa befinner sig främst i Hua Hin, ett par timmars resa söder om huvudstaden. Merparten av Vings och Fritidsresors resenärer flygs direkt till Phuket i södra Thailand.

Vi har inte fått några rapporter om att turistorterna påverkas, säger Mathias Bergendahl på Fritidsresors presstjänst.

Premiärminister Yingluck Shinawatra säger att ockupationen av finansdepartementet kan skada investerares förtroende och sätta käppar i hjulet för turismen.

Förtroendet för premiärministern ska debatteras i parlamentet i morgon. Tidigare har hon sagt att hon inte har för avsikt att avgå eller upplösa parlamentet. Thitinan Pongsudhirak, politisk analytiker vid Chulalongkorn University i Bangkok säger att den här veckan blir avgörande.

Möjligheterna är mycket begränsade för regeringen, säger han.

I går iscensattes den mest omfattande gatuprotesten sedan de dödliga demonstrationerna 2010. Oppositionella "gulskjortor" samlades på tre olika platser i staden och hundratusentals demonstranter intog stadens gator - även regeringsvänliga "rödskjortor".

Yingluck Shinawatra är syster till expremiärministern och telekommiljardären Thaksin Shinawatra som avsattes i en militärkupp 2006, dömdes för korruption och gick i exil. Hon anklagas av oppositionen för att vara Thaksins marionett.

Mer läsning

Annons