Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demonstranter bröt avspärrningar

Annons

Tusentals demonstranter bröt förbi barriärerna utanför presidentens palats i Kairo för att visa sitt missnöje över Muhammad Mursi. Men för första gången visade makten en öppning om den kontroversiella folkomröstningen om en ny författning.

Demonstranter har brutit igenom avspärrningar vid presidentpalatset i Kairo, rapporterar Reuters. Några av demonstranterna klättrar upp på pansarfordon.

Omkring 10 000 demonstranter har befunnit sig bakom barriären vid presidentpalatset.

När Egyptens president Muhammed Mursi sent i går kväll talade till det egyptiska folket var det, enligt honom själv och Muslimska brödraskapet, en utsträckt hand med ett erbjudande om dialog.

För oppositionen på Tahrirtorget var det ett slag i ansiktet, inte minst eftersom Mursi vägrar backa från sina planer på en folkomröstning om en ny författning nästa helg.

Men vicepresidenten Mahmud Makki meddelar på fredagen att Mursi kan gå med på att folkomröstningen om förslaget till ny författning, planerad till den 15 december, kan komma att skjutas på framtiden. Men endast om det kunde göras "utan juridiskt ifrågasättande".

Sittandes på sina stridsvagnar ser presidentgardet på när folkmassan kring palatset sjunger nidvisor på Mursi, rapporterar TT:s utsände.

Trots en växande oro underblåst av ihärdiga rykten om att Mursis anhängare ska ta sig till palatset, vägrar demonstranterna att vika undan.

Vi kommer inte att ge oss av härifrån, vare sig om brödraskapet eller någon annan kommer hit - och det kan mycket väl bli våldsamt, säger demonstranten Salem Maged som står ett tiotal meter från presidentpalatsets murar.

Efter fredagsbönen samlades hundratals demonstranter på torget för att fördöma presidenten och hans brödraskap.

Han lever inte som han lär och har nu sett till att han inte kan ställas till ansvar för något, han är en ny diktator, sade Ibrahim som stod vid tälten i torgets mitt, med sin son Ahmad i famnen.

Hans fru ansåg att Mursi styrs helt av sina egna intressen, medan de lever i fattigdom.

Mursi är inte folkets president, han är bara en president för Muslimska brödraskapet, säger hon.

I en lyktstolpe bakom dem dinglar en docka, klädd i vit skjorta, från ett rep, och på bröstet kan man läsa budskapet: "häng Mursi".

Efter de senaste oroligheterna är avgrunden mellan oppositionen och islamisterna djupare än någonsin och det är svårt att se en väg fram.

I onsdags försökte de verkligen döda oss, de försökte med allt de kunde, säger 32-åriga Yasmine Hamdun. Nu måste Mursi bort, och jag tror att han kommer att tvingas bort.

Oppositionen krävde från början bara att Mursi skulle dra tillbaka dekreten som ger honom mer makt, säger hon, men nu har kraven vuxit.

Nu kräver vi att regeringen avgår, säger aktivisten Manal Fathi.

Mer läsning

Annons