Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Demens vanligaste dödsorsaken

Annons

I takt med allt hälsosammare leverne mår våra hjärtan bättre, och hjärt- och kärlsjukdomar är inte längre Sveriges vanligaste dödsorsak. I stället tar demenssjukdomar allt fler liv.

Antalet dödsfall i akut hjärtinfarkt har sjunkit kraftigt de senaste tio åren. I fjol dog 6 874 svenskar av hjärtinfarkt, en nedgång med över 4 300 fall sedan 2001. Det visar en genomgång av statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister som Dagens Nyheter har gjort.

Minskad rökning i kombination med mindre fet mat ligger bakom. Men de på senare tid populära LCHF-dieterna med hög andel fet mat riskerar emellertid att bryta utvecklingen. En undersökning från Umeå universitet antyder att svenskarnas genomsnittliga kolesterolvärden är på väg upp.

Denna utveckling är oroande. Det är inte säkert att antalet människor som dör av hjärt- och kärlsjukdomar fortsätter att minska, säger Maria Danielsson, forskare på Socialstyrelsen till DN.

Den vanligaste dödsorsaken i Sverige är nu i stället av olika demenssjukdomar. I fjol avled 8 097 människor i någon form av demens, vilket är en ökning med drygt 32 procent.

Dödsfallen i cancer har inte minskat på tio år, trots att forskningen inom området gått framåt. För några former av cancer, i bronker och lunga, har dödligheten till och med ökat, visar genomgången.

Mer läsning

Annons