Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Delade uppfattningar om parboende i Ångermanland

Det råder delade uppfattningar om parboende i Ångermanland. Örnsköldsviks kommun säger blankt nej till att låta äldre makar bo tillsammans, om den ene är för frisk för vårdboende.

Sollefteå kommun å andra sidan har regionens mest generösa policy. Här är det alltid okej med parboende.

I dagarna släppte Folkpartiet en färsk rapport. Den handlar om valfrihet för äldre. 213 av landets 290 kommuner har svarat på frågan – om de låter äldre makar bo tillsammans i särskilt boende, även fast att den ene inte bedömts ha ett omsorgsbehov.

I 45 kommuner får makar bo ihop om de vill. Det är en femtedel av Sveriges kommuner och denna generösa policy tillämpas i Sollefteå.

– Nu har vi förvisso aldrig fått en sådan förfrågan, men jag är övertygad om att vi skulle kunna tillgodose ett sådant önskemål. Utifrån dagens lagstiftning behöver vi inte erbjuda detta, men vi försöker alltid tillgodose individens önskemål så långt det är möjligt, säger Lena Andersson, verksamhetschef, vård- och äldreförvaltningen, Sollefteå kommun.

Å andra sidan säger 44 kommuner tvärt nej till att friska makar ska kunna få plats vid sin omsorgsbedömde partners sida i särskilt boende. I Ångermanland representeras denna hållning av Örnsköldsviks kommun.

Majoriteten av kommunerna i rapporten, 118 kommuner, svarade att de erbjuder möjligheten "i vissa fall", under särskilda omständigheter – bland annat Kramfors och Härnösand.

– Vi har mer än 200 platser och av dessa är det högt fyra som är samboende. Det är högt ovanligt att par vill fortsätta att bo tillsammans när den ene är piggare. Men om det trots allt finns förfrågningar om att fortsätta att bo tillsammans försöker vi ju att tillgodose detta. Om inte annat så försöker vi fixa två rum i närheten av varandra. Vi är pragmatiska, säger Britt-Marie Lanerud, programområdeschef, äldreomsorgen i Härnösand.