Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Deepa Gopalan Wadhwa är nyfiken på cellulosa

Har Västernorrland del i lösningen på klimathot och hungersnöd?

Världarna förenades i vart fall på tisdagen när Indiens ambassadör Deepa Gopalan Wadhwa hälsade på i Härnösand och Örnsköldsvik.

- Mitt första besök i Sverige var som ung diplomat från Geneve på en klimatkonferens i Sundsvall 1990. Så det är lite nostalgi att komma tillbaka till ert län, säger Deepa Gopalan Wadhwa.

Besöket i Västernorrland går i miljöns och miljöteknikens tecken på hennes egen begäran.

Tisdagens program innehöll en träff med solcellsentreprenören Joakim Byström från Härnösand samt studiebesök på både Sekab och Domsjö fabriker i Örnsköldsvik.

- Jag tror vi är enda landet i världen med ett departement för alternativ energi. Här har jag just hört hur man gör etanol av cellulosa. Nu ska jag få se det.

- Och våra rapporter om resultaten skickar vi inte bara till regeringen utan även till industrierna hemma, säger Deepa Gopalan Wadhwa.

Det sista antyder affärsmöjligheter. Företag i Västernorrland har mycket att vinna på ett utbyte.

- Absolut! Papper och massa är redan den största importen från Sverige.

- Miljöteknik är ett annat område. Sverige har just den rätta tekniken, särskilt för små och medelstora företag. Det visar en Sida-studie.


KLAS LEFFLER
070-555 20 14